Bild
Nästa artikel

Helsingfors - kulturstaden

FÄRJEGUIDEN:

En gång var Helsingfors en liten, vacker och smått exotisk stad. Numera är det en modern kulturstad med 70 museer och fyra restauranger i världsklass.(Med samtliga färjeförbindelser som PDF)

Olympiska spelen i Helsingfors 1952 betydde mycket för den finska huvudstaden. Då fick man sin första nattklubb och nymodigheter som coca-cola och tuggummi introducerades.  57 år senare är Helsingfors en modern storstad med en egen profil. Konstmuseet Kiasma (Mannerheimplatsen 2) är ett exempel på att man vågar bygga modernt mitt i stan. Kiasma, ett museum för nutidskonst, har Mannerheims ryttarstaty som närmaste granne och har snabbt blivit en av Helsingforsbornas populäraste mötesplatser och det är alltid knökfullt i caféet på entréplanet.

Helsingfors är en liten, promenadvänlig stad och redan när man kliver av färjan så ligger sevärdheterna rakt framför en; den gamla saluhallen i hamnen, salutorget, Uspenskijkatedralen (delvis skymd av en gräsligt ful Alvar Aalto-byggnad), Senatstorget med domkyrkan och Sveaborgs fästning (båtarna dit går från hamnen) .
 
Esplanaden har ungefär samma ställning som Köpenhamns "Ströget". Det är så här långt de flesta turister hinner på en dagstur i Helsingfors. Det är lite synd eftersom många av de nya attraktionerna ligger längre ut i periferin. Det gäller till exempel konstcentrat Kabelfabriken som förutom dansscen och restaurang innehåller tre museer med tema fotografi, restauranger och teater. Det går att åka både buss och tunnelbana till Gräsviken där Kabelfabriken ligger (Tallbergsgatan 1).
 
De som trots allt nöjer sig med Esplanaden har mycket att välja mellan. Nära hamnen ligger både Svenska ambassaden och Presidentpalatset och längre in mot centrum hittar man Stockmans varuhus och  Akademiska bokhandeln (ritad av Aaalto). Tvärs över Brunnsparken hittar man Artek som säljer Aaltodesignade möbler och glas.
På samma gata ligger också en av Marimekkos butiker. Plus Svenska Teatern, ett halvdussin bra restauranger och butiker med konsthantverk.

Helsingfors restaurangliv, som länge handlade om några utmärkta ryska restauranger, har utvecklats enormt och 2009 finns det en två-stjärnig restaurang och tre 1-stjärniga (Dema, Carma och Postres) Chez Dominique (Rikhardsgatan) som har två stjärnor drivs av kocken Hans Välimäki och har även lyckats klättra upp på 21:a plats bland världens allra bästa krogar. 
Helsingforgs; Missa inte

1. Skatudden - en stadsdel i jugend.

2. Tempelplatsen kyrka -insprängd i en bergknalle.

3. Restaurang Zetor på Mannerheimvägen 3-5. Skogshuggarsmörgås och blinier i originell krogmiljö med äkta traktorer.
 

Taggar: Resor
Helsingfors - kulturstaden

Kommentarer

#1
Bakhjulsdrift
2009-06-12 14:18

Glöm inte senatstorget =)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.