Nästa artikel
Gdansk - medeltidskopian
FÄRJEGUIDEN:

Gdansk - medeltidskopian

Publicerad 10 juni 2009 (uppdaterad 22 oktober 2014)
Hamnstaden Gdansk blev i stort sett  totalförstörd under andra världskriget. Det är svårt att se idag men nästan alla de gamla husen i centrum har rekonstruerats med hjälp av äldre kopparstick, ritningar och målningar.
Gdansk har alltid varit en blandning av öst och väst. Men som i resten av Europa har de trendiga butikerna och caféerna numera flyttat in även i de gamla stadsdelarna. Gdansk som under perioder har hetat Danzig grundades för cirka 1000 år sedan och har alltid varit en betydelsefull hamnstad, numera med färjeförbindelse med Sverige (Nynäshamn). Även grannstaden Gdynia har färjeförbindelse till Sverige och tillsammans med trendiga Sopot kallas de Trestadsområdet.

Trestadsområdet  blev redan för tio år sedan ett enda stort shoppingparadis där svenskarna kunde spara upp till 30 procent på vitvaror och byggmaterial. Förhoppningsvis är det också en och annan turist som tar sig tid att besöka de tre syskonstäderna. Inte minst vackra Gdansk där det är svårt att inte låta sig imponeras av återuppbyggnaden. Det som ser ut som medeltid är i de flesta fall rekonstruktioner från 1950- och 1960-talet. I den tidens anda förvandlades en del av renässansbyggnaderna på Långa gatan i Gdansk dessutom till bostäder.

På Gdansks huvudgata Ul Dluga (Den Kungliga Vägen) hamnar de flesta förr eller senare. Här ligger många av de vackraste husen och även butiker som säljer ovanligt smakfulla bärnstenssmycken.

Den enorma St Mariakyrkan rymmer 25 000 människor och är krönt med en 14 meter hög astronomisk klocka. Klockan 12 varje dag kommer två små figurer (Adam och Eva) ut för att ringa i klockan.

Gdansk är förstås också Lech Walesas och Solidaritets stad.  Här låg Leninvarvet och numera finns där en utställning som berättar om vägen till friheten.

Den polska kokkonsten är en blandning av det ryska, ungerska, tyska, judiska och ukrainska köket. Mycket rustikt, ofta husmanskost och gärna en soppa. Någon gång bör man prova på pierogi som är en pirog (eller kroppkaka) fylld med svamp, ost eller kött. Dom Pod Lososiem är en av Gdansk äldsta krogar med goda laxrättter och den egentillverkade vodkan Goldwasser.
Gdansk; Missa inte

1. Nationalmuseet. Jättesamling av flamländsk och holländsk konst.

2. Gamla stan. Trevlig småbutiker och mycket bärnsten. 

3. Piwinica Rajcow. (ul Dulgi Targ 44) Källarrestaurang med utmärkt polsk mat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.