Bild
Nästa artikel
FÄRJEGUIDEN:

Riga - gammalt och nytt

Publicerad 8 juni 2009 (uppdaterad 22 oktober 2014)
Lettland har alltid längtat efter att tillhöra Norden. Färjeförbindelserna med Sverige  har gjort drömmen till verklighet. Det är en charmig (och billig) stad där medeltid numera får konkurrera med moderna byggnader.
Riga är till skillnad från Tallinn en storstad och letterna är mycket trendkänsliga. Det räcker att studera folk på gatorna så ser man att det senaste modet kommer lika snabbt hit som till London, Paris eller Stockholm.

Den medeltida stadskärnan i Riga är relativt välbevarad och har överlevat både tysk och sovjetisk ockupation. Staden finns på Unescos världsarvslista och det handlar inte enbart om de medeltida husen. Riga har också 700 vackra, bevarade jugendbyggnader. Den som bara hinner med en snabbtitt kan satsa på en promenad längs Albertgatan, där hittar man många.

Den sovjetiska perioden har inte lämnat så många arkitektoniska spår efter sig. Det som byggdes ser gräsligt ut och kan beskådas på de guidade turer som den lokala turistbyrån arrangerar (Riga Convention Bureau). Inklämda i gamla sovjetbilar körs turisterna till både fängelser och gamla radarstationer. Den som inte känner sig lockad av den typen av turism kan istället välja att följa med på en medeltidstur som avslutas på restaurang Rozengrals i Gamla Riga.

Under den sovjetiska tiden lär Riga ha fungera som utflyktsmål för åtskilliga Sovjetpampar. Det kan vara förklaringen till att Riga motormuseum äger så många lyxbilar från den tiden. Kanske orkade ryssarna inte ta med sig bilarna hem…
   
Även den lettiska bilen Reaf  finns i ett exemplar på museet. Den tillverkades vid
Rigas Experimentella verkstad och hade cirka 30 hästkrafter. Den blev inte  någon större succé.

Lettland hoppas på att svenskarna ska ta sig till Riga för att uppleva vår gemensamma historia. Under stormaktstiden var Riga svenskt under en period men efter slaget vid Poltava (1709) tog ryssarna över. Ett minne från svensktiden är "Svenska Porten" som går rakt genom ett hus och byggdes i slutet av 1600-talet. Från början konstruerad för de svenska soldaterna men numera ett populärt turiststråk och ett måste för nygifta Rigabor.

För att inse hur stort Riga är kan man ta hissen upp i S.t  Peterskyrkans 123 meter höga torn. Därifrån ser man rakt ner på gamla stan, Daugavafloden, TV-tornet i söder och Hotel Latvija med en populär skybar på 26:e våningen.

Riga har också ett ockupationsmuseum på Strelnieku laukums 1. Det ligger i ett sovjetiskt-byggt hus och sedan 1993 handlar det både om tyska och sovjetiska övergrepp mot letterna. Bland annat har museet en kopia på en barack från ett fångläger i Gulagarkipelagen.

Det lettiska köket är känt för rustik mat i stora portioner. Den hittar man till exempel på Dzirnavas (Dzirnavu iela 74) och Citi Laiki (Brivibas iela 41). Många av Rigas resauranger ingår i Lido-kedjan. Bon Vivant (Marstaju iela 8) serverar belgisk mat (och öl) medan  Aragats (Miera iela 15) är en spännande armenisk restaurang.
 
Riga; Missa inte

1. House of Blackheads. Fantastisk byggand från 1300-talet i gamla stan, förstörd under andra världskriget men nu återuppbyggd.  Även konsertlokal.

2. Barrikadmuseet. (Kramu iela 3) Skildrar de dramatiska dagar 1991 då letterna byggde barrikader för att skydda sig mot ryska stridsvagnar.

3. Resaturang Lido. (Krasta iela). Stor lettisk buffé, nöjespark och skridskobana.

Kommentarer

#1 • 8 juni 2009
Jan R Nyberg (not verified)

Hej,går det färjeförbindelse från
flera städer i sverige.

#2 • 8 juni 2009
göinge (not verified)

Jag läste för ganska länge sedan att stockholmare ligger långt efter småstadsbor i att anamma mode eftersom de är jätterädda för att avvika och sticka ut. När småstadsbon har burit det allra senaste trendigaste i några månader, då först köper stockholmaren det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.