Bild
Nästa artikel
FÄRJEGUIDEN:

Tallin - välkommen till filmstaden

Publicerad 5 juni 2009 (uppdaterad 22 oktober 2014)
Tallinn är Sveriges "närmsta huvudstad" och ett populärt resmål med bra färjeförbindelser och lågprisflyg. Lågkonjunkturen har förstås drabbat landet hårt men man hann bygga mycket nytt i huvudstaden innan pengarna tog slut.

När världens filmregissörer ska leta autentiska miljöer till medeltidsfilmer har Tallinn ofta blivit förstavalet. Trots ockupation och världskrig är Gamla stan i Tallinn otroligt välbevarad. Det finns mycket att se och turister hinner ofta bara med de gamla stadsdelarna. Avstånden innanför murarna är korta och sevärdheterna ligger på promenadavstånd.
Den medeltida ringmuren gjorde Tallinn till en av de starkast befästa städerna i Ã-stersjöområdet. Den tre meter breda och två kilometer långa muren är välbevarad och 20 av de ursprungliga 40 tornen finns kvar.  

Medeltidsstäder med bevarade ringmurar (som Tallinn, Riga och Visby) är uppskattade av både byggnadsvårdare och turister. Bebyggelsen i Gamla stan får inte förvanskas och nymodigheter som spritbutiker och souvenirkiosker placeras utanför murarna. Den ryska ockupationsmakten (1941-1991) visade lyckligtvis inget större intresse för renovera eller bygga nytt i gamla Tallinn. KGB hade visserligen ett "kontor" innanför murarna men alla nya bostäder byggdes i Tallinns förorter.

Samtidigt som många av estländarna efter 1991 har fått ett bättre liv så försvann också lite av den slitna charm som Tallinn hade på den gamla tiden.  Man ser till exempel inte lika många gummor som säljer hemstickade vantar och tröjor. Hemstickade är de troligen inte utan importerade från Ryssland. Det gäller också bärnstenssmyckena som kommer från något av grannländerna.

Nytt i Tallinn är bland annat de många utmärkta restaurangerna som blir fler och fler trots finanskris.Några av de bästa just nu är Balthasar (Raekoja) med en intressant vitlöksmeny, Beer House (Dunkri 5) med eget mikrobyggeri och många olika sorters korvar samt Kuldse Notsu Korts (Dunkri 8) med en estnisk meny.

Konstintresserade kan promenera upp till Alexander Nevskijkatedralen och studera hundratals målningar som exponeras på insidan av stadsmuren. Allt är inte bra men det går att fynda.

På nya konstmuseet Kumu (invigt 2006) visas däremot det bästa av den estniska moderna konsten. Kumu ligger i utkanten av Kadriorgparken och det är enklast att ta taxi dit. Museet har en intressant specialutställning som skildrar den moderna konsten från den period då Sovjet  ockuperade Estland.

Lite av den gamla tiden kan man uppleva på marknadsområdet Keskturg, öster om staden. Även om det kan var svårt att ta med sig en nyfiskad gädda hem till Sverige så är det härligt att tillbringa några timmar på en marknad där det verkar finnas allt från nyplockade liljekonvaljer till ryska uniformer och medaljer.

På måndag presenteras nästa spännande resmål, som är Riga - missa inte detta!
TALLINN; Missa inte detta!

1. Katarinagränden. Trång passage med många hantverkare. Närmare medeltiden kommer ni inte.

2. Ockupationsmuseet. (Toompea 8) Nytt museum från 2003 som berättar om både den tyska och sovjetiska ockupationen av Estland. Grundat av en estnisk flykting som hann sätta sig i säkerhet i USA

3. Troika. (Raekoja plats 15) En av de bästa ryska krogarna i Tallinn.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.