Bild
Nästa artikel

Åbo - nära allting

FÄRJEGUIDEN:

Åbo laddar inför 2011, då man blir Europas kulturhuvudstad tillsammans med Tallinn. Det är en lättillgänglig stad. avstånden är korta och det är bara två km från centrum till Åbo slott.

År 1827 var ett ödesår i Åbos historia. Då brann staden och tre fjärdedelar förstördes. Det var då arkitekten Carl Ludvig Engel fick uppdraget att rita det nya Åbo. Han satsade på fyrkantiga kvarter och ett rutnät över hela Åbo. Så ser det ut idag och det gör att staden är lätt att hitta i. 

Det är bara där ån Aura slingrar sig genom Åbo som symmetrin bryts. Aura är numera också namnet på en ölmärke.

Den stora stadsbranden spelar också en roll när Åbo blir kulturhuvudstad. Temat är "Åbo eld och lågor" och logotypen består av stiliserade lågor. Stadens ansvariga säger att dom inte tänker elda upp staden en gång till utan att det ska tolkas som att Åbo är en stad som brinner för kultur.

Redan innan Åbo hade fått sin fina utnämning hade man hunnit satsa på kulturen. Det har byggts ett nytt bibliotek och öppnats två nya museer, Aboa Vetus (Gamla Åbo) och Ars Nova. Båda ligger i centrala Åbo nära Gamla stortorget. När det Rettigska palatset skulle renoveras hittade man gamla gator och byggnader som legat bortglömda i hundratals år.  Det innebar att Åbo fick både ett konstmuseum och ett historiskt museum.
 
Det har aldrig varit brist på museer i Åbo. På andra sidan Aura ligger Apoteksmuseet i en flygel på Åbos äldsta borgarhus, helt i rokoko. Sommartid med café och en prunkande örtagård.

På Åbo slott hamnar de flesta besökare förr eller senare. Det är en fantastisk byggnad och där finns ett museum över Finlands och Sveriges gemensamma historia. Extra intressant är år 2009 då vi ihågkommer "skilsmässan" för 200 år sedan.

Det bästa sättet att uppleva slottet är förbehållet unga besökare. De får klä ut sig till riddare och ge sig ut på jakt efter den medeltida borgens hemligheter.
Taggar: Resor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.