Nästa artikel
Spara tusenlappar på bilförsäkringen
Reportage

Spara tusenlappar på bilförsäkringen

Publicerad 29 mars 2011 (uppdaterad 6 april 2011)
Spar tusenlappar på att välja rätt försäkringsbolag – och rätt bil. Vi har tittat på vad försäkringen kostar för 30 modeller hos 6 bolag.

Försäkringskostnaden är kanske inget du tänker på så mycket när du ska byta bil. Men det borde du göra. Vår undersökning visar på betydande skillnader i pris mellan jämförbara modeller. Vi har valt ut 30 bilar i olika storleksklasser, småbilar, lilla mellanklassen, mellanklass, stora bilar, flexbilar samt suvar.

Flera av modellerna är storsäljare i respektive klass, men vi har också plockat med några uddabilar för jämförelsen skull. Samtliga bilar är av årsmodell 2006.

Vi har utgått från två personer, en 39-årig man och en 60-årig man. Båda personerna är ”bosatta” på två orter, dels på Kungsholmen i Stockholm, dels i Finspång i Östergötland. Detta för att visa på skillnaderna mellan storstad och småstad. I Stockholm parkeras bilen på gatan, i Finspång parkeras bilen i garage.

Vi har begärt uppgift om pris på exakt samma bilmodell hos sex olika försäkringsbolag. Vi hade gärna haft ytterligare ett bolag med i undersökningen, nämligen Moderna försäkringar. Men de kunde inte ge oss några prisuppgifter angående försäkringen.

X5 en högriskbil
Att en liten bil är billigare att försäkra än en större och dyrare kommer knappast som någon överraskning. Men även mellan konkurrentbilar i samma segment skiljer det en del i försäkringskostnad.

Därför kan det vara lönt att titta på vad försäkringen kommer att kosta innan du bestämmer dig för vilken bil du ska köpa. Annars kan en dyr överraskning komma när du ska försäkra din bil.

En Skoda Fabia och VW Polo delar mycket teknik, bland annat har de samma motor. Men försäkringen är avsevärt dyrare för Polon. Orsaken? Bilen är dyrare i inköp och blir därför dyrare att ersätta för försäkringsbolagen.

Bostadsorten är också avgörande för försäkringspremien. I Finspång, cirka 20 mil från Stockholm, är försäkringen flera tusenlappar billigare än i Stockholm. Billigast försäkring får du om du är äldre och bor på en liten ort och kör en liten vanlig bil, som Skoda Fabia.

En 60-årig man i Stockholm som äger en Volvo V70 kan spara över 2 000 kr på bilförsäkringen. Så stor är skillnaden mellan billigaste och dyraste försäkringsbolag. För samma person som istället kör Saab 9-3 skiljer det 3 654 kronor mellan bolagen.

Ännu mer skiljer det för en 39-årig man i Stockholm. Om han kör Volvo V70 kan han spara 4 596 kr på bilförsäkringen. Och kör han en BMW X5 skiljer det hela 6 587 kr mellan det billigaste och det dyraste alternativet.

Just BMW X5 är dyrast att försäkra av de 30 bilarna. I Stockholm kan den vara dubbelt så dyr att försäkra som konkurrentbilen Volvo XC90. BMW X5 kan också vara mer än dubbelt så dyr att försäkra i Stockholm som i Finspång.

– X5 stjäls i mycket högre utsträckning än många andra bilar, säger Dan Falconer, motorspecialist hos IF försäkringar.

– Det finns ligor som åker omkring och letar efter sådana här bilar. Därför är det en högriskbil i Stockholm och i storstadsområden som Göteborg och Malmö. Även vagnskadan och trafikskadan är högre för BMW X5 än många andra bilar. Det beror på mer olycksdrabbade förare. Det kan ha att göra med ett ägarbeteende, att de som äger en sådan här bil lever ett mer riskfyllt liv.

Även hos Trygg-Hansa är skillnaden mellan BMW X5 och Volvo XC90 stor.

– Snittskadekostnaden är betydligt högre för BMW än för Volvo och det beror på att det är dyrare att reparera BMW och att reservdelarna kostar mer. De senaste åren har vi sett en något högre skadefrekvens hos BMW, vilket också är en bidragande faktor till skillnaden i premien, säger Anna Snell, kommunikatör på Trygg Hansa.

Spara med rabatter
BMW 523 är också betydligt dyrare att försäkra än konkurrentbilar som Volvo V70 och Saab 9-5, trots att vikt och effekt är snarlika. Men här ser försäkringsbolagen ingen tydlig förklaring. Hos Salus-Ansvar är BMW 523 drygt 8 600 kr dyrare att försäkra än en Volvo V70.

– Majoriteten av BMW-bilar ligger högt i vår klassning. Men den här bilen skulle egentligen ligga i en lägre klass. I håller på att se över det nu, säger Ina Johansson, chef för produkt och marknad på Salus-Ansvar.

Är BMW-förarna mer riskbenägna eller är bilen mer stöldbegärlig än Volvo och Saab?
– Nej, faktiskt inte. Det är inget vi ser hos oss i alla fall. Vi ska klassa om den här bilen i systemet, säger Ina Johansson.

Men det är inte bara i storstäderna som man kan spara pengar på att välja rätt bilförsäkring. Även på en mindre ort som Finspång skiljer premien avsevärt. En 39-årig man som kör Volvo V70 kan där spara drygt 2 000 kr om man väljer rätt bolag.

Om 39-åringen i Finspång kör en Volvo XC90 skiljer det ännu mer, 3 133 kr, mellan dyraste och billigaste bolag. Fler exempel på prisskillnader hittar du i våra tabeller.

Även om du får rabatt på försäkringen hos ett visst bolag, exempelvis via din fackförening, är det inte alls säkert att just det försäkringsbolaget är billigast. Om bilägaren tecknar flera försäkringar får man ofta rabatt, det gäller de flesta försäkringsbolag. Där kan det finnas tusenlappar att spara.

Läs det finstilta
Det är också viktigt att jämföra det finstilta i villkoren för försäkringen. Ofta kan där komma fram skillnader som kan motivera en högre premie. Men det är inte alls säkert att den dyrare försäkringen innehåller mer.

– Prissättningen är fri och det skiljer en hel del mellan de olika bolagens premier och även på innehållet i försäkringarna, säger Camilla Bratt, Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Det är en väldig strid om marknadsandelar och många bolag har lockpriser för nya kunder. Sedan hoppas de på att folk inte ska orka byta försäkring efter ett år, för då kan priset vara ett annat.

Konsumenternas försäkringbyrå arbetar med att ge råd åt konsumenter i djungeln av snåriga paragrafer. Många bilägare hör av sig med frågor om försäkringen.

– En vanlig fråga till försäkringsbyrån är varför personer med betalningsanmärkning får så mycket högre premie, i vissa fall kan det handla om 50 procent, säger Camilla Bratt.

– Många är också missnöjda med försäkringsbolagens värdering av en bil i samband med inlösen. Eller så är de missnöjda med reparationen av en bil och tycker inte att försäkringsbolagen ställer upp när försäkringstagaren har problem med verkstaden. Många vill också ha hjälp med att tolka villkoren i försäkringen.

Se tabeller med försäkringspriser (PDF)

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-03-30 17:28
Gillar Bilar Björn

Det finns ett antal mindre kända försäkringsbolag för den som vill jaga priser som brukar ge betydligt bättre premier än testets. De brukar aldrig synas i tester där mest våra stora bolag syns och bara försiktigtvis priskonkurrerar. Bara att googla fram dom andra och spara fler tusenlappar!

#2 • Uppdaterat: 2011-04-03 12:28
Raymond K (ej verifierad)

Vad som tyvärr inte syns när man tecknar en försäkring är hur försäkringsbolaget agerar när man väl har en skada man vill ha ersättning för. Frågan är hur nitiskt dom letar efter kryphål för att slippa ersätta dig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.