Nästa artikel
Håll hastigheten – spara pengar
Nyheter

Håll hastigheten – spara pengar

Publicerad 18 november 2010 (uppdaterad 19 november 2010)
Få rabatt på din försäkring om du kör lagligt. Ett nytt projekt ska testa om en ekonomisk morot kan påverka trafiksäkerheten.

Med en testgrupp om 300 bilister ska det utvärderas om lägre bilförsäkringspremier kan få förarna att köra säkrare. Bakom projektet står Folksam, MHF, SalusAnsvar och Trafikverket.

Om förarna kör säkert kan de få 30 procent rabatt på premien, ju större andel körning inom gällande hastighetsbegränsningar desto högre rabatt.

– Ungefär hälften av Sveriges bilister kör vanligen upp till 10 km/tim över gällande hastighet. Om de skulle sänka medelhastigheten med bara 3-4 km/tim skulle tempot sjunka på våra vägar och vi skulle varje år rädda cirka 60 liv och minska antalet olyckor med hela 15 procent, säger Maria Krafft, funktionschef Trafik och miljö Folksam

GPS mäter farten
Körningen mäts med GPS-teknik som monteras i testförarnas bilar. På en bildskärm visas hur försäkringspremien påverkas.
 
Varje vecka skickas ett textmeddelande till testförarnas telefoner som visar hur stor del av veckans körning som var inom gällande hastighetsgräns.

– Vi är stolta över att ha initierat det här projektet eftersom det har så många positiva sidor, förutom att man sparar liv och miljö, sparar man också pengar genom lägre bilförsäkringspremie, säger Tom Bjerver, vd på MHF.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, menar att fartkameror och säkrare vägar inte räcker för att nå målet om att halvera antalet döda i trafiken till 2020.

– Därför vill vi testa att premiera förare som väljer att följa hastighetsbegränsningarna. Då får vi både färre omkomna och en minskad miljöpåverkan, säger han.

Testförarna ska rekryteras bland medlemmar i MHF och Motorförarnas Helnykterhetsförbund. Projektet kommer att pågå i 12 månader.

Diskutera: Vad tycker du om projektet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-11-18 10:11
NK (ej verifierad)

För att en gps ska klara av dom kraven som bör ställas för korrekt hastighet ligger priset runt 150 000 kr. Känns som slöseri med pengar. Dessutom, kontrollerar den om man använder blinkers, kör mot rött och alla andra misstag som trafikanter som enbart kollar på hastighetsmätaren gör?

#2 • Uppdaterat: 2010-11-18 10:23
Raymond K (ej verifierad)

Jag använder min farthållare så ofta som möjligt av flera orsaker
1 jag behöver inte sitta och kolla hastighetsmätaren hela tiden och behöver inte bekymra mig om polis eller fartkameror. (jag ställer hastigheten till max tillåten hastighet)
2 Resan blir lugn och behaglig.
3 jag tror att jag spar lite bensin på det också eftersom jag inte gasar och bromsar så mycket (många gasar på mellan fartkamerorna)

#3 • Uppdaterat: 2010-11-18 11:02
Gösta_L

Om tekniken visar sig vara tillförlitlig är detta ett mycket bra förslag. Vi som sköter oss i trafiken och inte bryter mot hastighetsbegränsningarna bör givetvis premieras. Skrämmande att läsa att hälften av Sveriges bilister bryter mot hastighetsbegränsningarna. Det skall svida i plånboken att bryta mot lagen. Fartdårarna måste försvinna från våra vägar för att trafiksäkerheten skall öka. Det tror jag vi alla kan vara överens om.

#4 • Uppdaterat: 2010-11-18 12:09
NK (ej verifierad)

Farthållare drar mer soppa än om du kör själv, i af i min V50.
Hälften är nog felaktig siffra, tror snarare det är mellan 90-95%, försök köra i 70 km/h på essingelden en morgon t.ex.
Jag tycker det är tragiskt att trafikverket bygger vägar idag för att förhindra enkelhet med fartgupp, kameror, avsmalningar vid korsningar och 30 överallt. Det är därför folk bryter mot lagen, skulle hastigheterna vara korrekt satta och man byggde vägar för att det ska vara enkelt att hålla koll på medtrafikanter, vilda djur etc så skulle vi spara flera liv och många tragiska olyckor.

Komiska är ekonomiska aspekter också, förlusten av att svensken måste åka bil längre tid istället för jobba...

#5 • Uppdaterat: 2010-11-18 12:55
Raymond K (ej verifierad)

NK!
Jag jämför körning med farthållare med de som kör för fort och dessutom gasar på mellan kamerorna och bromsar innan dom.
Jag tror att jämn fart med farthållare drar mindre bensin än de som kör som jag nämnt ovan.
Skulle de som kör i 120 km/h dra mindre bensin än mig om jag kör i 90 km/h med farthållare? De som drar på mellan kamerorna där jag bor håller ca 110-120 km/h där det är 90.

#6 • Uppdaterat: 2010-11-18 13:20
Harry_1

Perfekt!
Jag anmäler mig direkt för ett billigare bilägande!
Var anmäler jag mig?

#7 • Uppdaterat: 2010-11-18 13:55
Rune Fredriksson (ej verifierad)

I Expressen kunde man 12/10 -10 läsa: "Trafikförsäkringsreformen har kostat svenska bilister över 10 miljarder kronor. Trots att reformen lagts i byrålådan för länge sedan.
Nu rasar Motormännen mot straffskatten.
- Det är helt orimligt att varje bilägare ska betala en extraskatt på 32 procent bara för att ha bilen trafikförsäkrad, säger Maria Spetz vd på Motormännen."
Utan att ha redovisat effekten av det experimentet föreslås nu att kostnaden för försäkringen skall sänkas för de som håller föreskriven hastighet. Tala om kejsarens nya kläder.

#8 • Uppdaterat: 2010-11-18 14:02
357:an (ej verifierad)

Fortfarande kan man köpa en ny bil utan att bli övervakad och kränkt. Men den dagen närmar sig snabbt då du och din bil kommer att kontrolleras 24 timmar om dygnet. Och då - precis innan varje bil standardutrustas med GPS-sändare och annan beprövad KGB-övervakningsteknik - köper jag min allra sista nya bil - en bil som jag fortfarande kan känna mig fri i. Vi påstås leva i ett fritt och demokratiskt land. Detta är naturligtvis rent strunt.

#9 • Uppdaterat: 2010-11-18 14:42
Gunnar 44

Det är ju en bra ide att premiera de som kör lagligt. Men som 367 an skriver, blir man ju lite fundersam. Nu när denna teknik finns är ju inte steget lång förrän Staten ser sin chans att övervaka trafikanterna via GPS. Men om endast försäkringsbolagen får denna tillåtelse, och man själv får välja, - varför inte? Jag köper allt som gör bilägandet billigare!

#a • Uppdaterat: 2010-11-18 14:55
Pär N (ej verifierad)

Tror inte det kommer funka, det dom måste göra är att höja hastigheterna i sverige till flera 120 vägar... Det röstar jag för alla dagar i veckan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.