Bild
Nästa artikel
Körde lagligt – vann 20 000 kronor

Körde lagligt – vann 20 000 kronor

Nyheter

Bengt Holmström höll hastighetsgränsen när han körde förbi den omvända fartkameran. Nu belönas han med 20 000 kronor.

I slutet av september placerade NTF och Volkswagen en så kallad omvänd fartkamera vid en vältrafikerad gata i Stockholm.

Istället för att registrera fortkörare fick alla som höll en laglig hastighet möjligheten att vinna 20 000 kronor. Efter en utslagsfråga har Bengt Holmström, 61 år, korats till vinnare.

– Jag tänkte att det kunde vara kul att delta men jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Vinstpengarna kommer att gå till att köpa nya dubbfria däck till vintern, säger Bengt Holmström.

Morot istället för piska
Målet med det kombinerade testet och lotteriet var att uppmuntra bilisterna att hålla hastighetsgränsen, med morot istället för piska.

Idén har sitt ursprung i Volkswagens kampanj Rolighetsteorin som uppmanade allmänheten att skicka in roliga idéer som kan förbättra trafiksäkerheten och miljön.

– Det känns väldigt positivt att få premiera en person som visar på gott omdöme i trafiken och följer hastighetsbegränsningarna. Som biltillverkare kan vi spela en än större och aktivare roll i det övergripande trafiksäkerhetsarbetet än att bara bygga bättre och säkrare bilar, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.

Testet ska nu utvärderas för att se om hastigheten längs den utvalda sträckan påverkats av fartkameran.

Diskutera: Är det bättre att belöna istället för att straffa för att sänka trafiktempot?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Jan_2
2010-11-08 14:18

Att göra något som är självklart, att hålla sig inom hastighetsbegränsningarna, är ju egentligen inte något som ska premieras. Men det kanske är just det som behövs för att sänka hastigheten ute i trafiken.

#2
icscgharre
2010-11-08 15:36

Avlöjad via Freudianskt citat....
"att hålla sig inom hastighetsbegränsningarna, är ju egentligen inte något som ska premieras. "

Hastighetstalibanerna börjar tydligen bli desperata nu. En trafik utan olyckor är INTE möjlig. Nollvisionen är LIKA omöjlig. Inse det någongång och sluta med hastighetsterrorn.

Jag

#3
apan
2010-11-08 15:50

Lite som att belöna elever som inte skolkar.

#4
MG
2010-11-08 16:04

Prova att sätta den på Essinge-leden eller varför inte
Huddingevägen ....

#5
Lasse Bergman
2010-11-08 16:20

Ja varför ska man inte kunna belöna
om man kan bestraffa.

#6
K L
2010-11-08 16:24

Elever skolkar men skärper sig om det finns en morot, varför inte det här då? Det skulle kunna tillämpas på en massa, Radiotjänst, sluta med era sniglar och lotta ut en belöning till nån som faktiskt betalar hahaha

#7
André
2010-11-08 16:50

Är det så svårt att vara laglydig ??????????????
Konfiskera fartsyndarnas leksaker (bilar) och döm höga straff. Töntarna i sk. terrängfordon (stadsjeepar) kör i full fart och tvärbromsar före ett fartgupp. Jag håller laglig fart (behöver inte släppa på gasen och inte bromsa (tvärbormsa)) som töntarna gör. och har aldrig upplevt att guppet inte är anpassat till fartgränsen. Varför klarar inte ett sk. terrängfordon en laglig hastighet över ett anpassat hinder (för sådna som inte förstår). Försök att hålla er till lagen och ni kan köra utan problem över guppen, också med era onödigt dyra klumpar, utan att behöva tvärbromsa.

#8
Jägaren
2010-11-08 17:32

Och varför får inte jag 20 000 kronor? Jag som ALDRIG kör om trots mötande, aldrig kör över spärrlinjer, aldrig kör om över backkrön, aldrig ligger tre meter bakom framförvarande - beteenden som är direkt livsfarliga exakt under de sekunder de pågår? Nej, i Sverige kan folk fjäska med fartkamerorna och få 20 000 kronor för att sedan göra sig skyldiga till ovanstående idiotförseelser utan minsta intresse från berörda myndigheter.

#9
2010-11-08 18:38

Ett hedervärt initativ av NTF och VW. Förvisso en reklamkupp av VW, men fortfarande hedervärt. Hoppas Bengt hittar på något skoj för de välförtjänta pengarna.

#10
2010-11-08 19:56

Oavsett om hastighetsmätning sker vid plåtskåp eller av poliser, berättar detta inget om hur människan har kört eller kommer att köra vid andra tillfällen, orättvisor kommer alltid att ske. Är det så svårt att respektera de bestämmelser som finns, fortsätt att "braka på", i bästa fall kommer plånboken att tala om när det är dags att ta det lugnt, i sämsta fall behöver man inte bekymra sig om något mer.

#11
2010-11-11 20:57

Spontat kan jag tycka att det verkar lite kul...
Men nu känns det som en kvick dagslända.

En präktig snålgubbe får 20 tkr för sunt trafik beteende.
Och han köper vinterdäck (Dubbfritt = PK) för pengarna och därmed ser han förmodligen sig själv som en fenomenal bilist som absolut förtjänat detta.

Patetiskt.

#12
Ake Olsson
2010-11-13 05:27

Duktigt gjort Bengt.
Nyheten nadde oss i Minnesota.
Kop en biljett till oss i stallet for dack.
Bra ide' med beloning for dom som foljer
hastighets begransningen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.