Nästa artikel
Nya Volvo V40 – första intrycken
Första intryck

Nya Volvo V40 – första intrycken

Publicerad 16 mars 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Nya Volvo V40 börjar levereras till kunder i augusti. Men Vi Bilägare har redan kört och tittat närmare på nykomlingen i Golfklassen.

Volvo V40 är inte bara en svepande elegant bil. Den är också härlig att köra, smart inredd och säkrast i klassen både för de åkande och för omgivningen. V40 är helt enkelt en genuin premiumbil.


Siffran 40 antyder att nya Volvon inte är någon riktig kombi. Den ska inte ersätta V50 som liten familjefraktare utan vill vara mera åt sportkupéhållet. Det blir tydligt när man öppnar bakluckan. Utrymmet är inte stort. 335 liter är ungefär vad BMW 1-serie och Audi A3 förmår lasta.  


Men bagaget kan fraktas säkert i Volvo V40. I de lite mer påkostade versionerna finns flera krokar för kassar och lastgolvet går att vika upp och ställa i olika vinklar, så att grejorna står stadigt. 





V40 är full av smarta förvaringsfack. I dörrarna finns exempelvis en hållare för isskrapan. Allt är integrerat i en interiör som graderats upp till gedigen premiumnivå med snygga strukturer, metallister och modern färgsättning. ”Charcoal” kallas exempelvis en helt svart inredning.

Instrumenten är innovativa och domineras av en stor hastighetsmätare. Med en knapp på vänster rattspak kan emellertid föraren bestämma vilken information som ska visas. Det finns tre instrumentgrupper att välja mellan och alla har olika bakgrundsfärg: ”performance” är glödande röd och visar bland annat hur mycket motorkraft föraren använder för tillfället, ”elegance”  lyser förnämt i brunaktiga toner och ”eco”-mätarna i vitt ger hjälp vid snålkörning.


Volvos devis, som cheferna upprepar likt ett mantra, är ”Designed around you”. Att V40 konstruerats med förarens bästa för ögonen upptäcker var och en som sätter sig i förarstolen. Den sluter om  kroppen i en skön omfamning och där sitter man stadigt, även när bilen balanserar på släppgränsen i svängarna. För att nå dit måste man verkligen ta i, för V40 håller fast i vägen som en racerbil.


Fjädring och styrning är uppbyggda av komponenter som även sitter i R-bilarna. Vi får prova några varv på Volvos kuperade testslinga intill fabriken. Sträckan är bara 2,1 kilometer lång, men provkörningen med några olika motoralternativ är lovande.

V40 kan utrustas med inte mindre än åtta olika motorer, de flesta med fem cylindrar. Snålast blir en fyrcylindrig diesel på 115 hk som ska klarar sig med 0,36 l/mil och inte släppa ut mer än 94 gram koldioxid per kilometer. Den har ett förvånansvärt piggt humör, även om den femcylindriga dieseln på 177 hk förstås svarar bättre upp mot bilens sportiga karaktär.


Alla  hjälpsystem har  förbättrats i V40. Radar, kameror och sensorer gör den till Volvos hittills säkraste bil. City Safety, systemet som bromsar automatiskt om bilen riskerar att krocka, fungerar till exempel nu upp till 50 km/tim. Men fortfarande är kameran som upptäcker och får bilen att bromsa för fotgängare extra utrustning.


Om bilen verkligen skulle köra på en fotgängare aktiveras däremot ett annat standardsystem. V40 har en airbag som mildrar smällen. Om en gående kommer i vägen öppnas huven i bakkant, krockkudden blåser upp och täcker nederdelen av vindrutan och sidostolparna.
 
V40 kommer att provköras mer ingående på riktiga vägar (i Italien) i slutet av maj och i augusti börjar den levereras till kunder. Den ska tillverkas i Gent där det planeras för 90 000 V40 per år.

Priserna är inte bestämda på kronan när, men i euro börjar nivån strax under 25 000, vilket kan omsättas till cirka 230 000 kronor. Den prislappen sitter troligen på en bil med beteckningen T3, vilket betyder att den drivs med en fyrcylindrig bensinturbo på 1,6 liter och 150 hk.

Diskutera: Vad tycker du om nya Volvo V40?

Relaterade bildspel

Volvo V40:

Pris från kr: 230 000.
Säljstart: Augusti.
Mått, cm: L 437/B 204*/H 145.  
Motorer: Bensin T3 4 cyl – 150 hk.
T4 4 el 5 cyl – 180 hk, T5 5 cyl – 213 resp 254 hk. Diesel D2 4 cyl – 115 hk,
D3 5 cyl – 150 hk, D4 5 cyl – 177 hk.
Förbrukning: D2 – 0,36 l/mil.
T3 – 5,8 l/mil.
CO2-utsläpp: Från 94 g/100 km (D2) resp 134 g/100 km (T3).
*Inklusive yttre backspeglar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-16 11:14
Simon no1

Frågan man kan ställa sig är hur många som vill lägga från 230 000:- för en bil i golfklassen..... Annars verkar bilen i sig fin....

#2 • Uppdaterat: 2012-03-16 11:18
saabnisse

Säkert en alldeles utmärkt bil och den är ju snygg.
Men vad har den för nationalitet?
Är det en kinesisk bil? Eller belgisk?
Svensk kan den väl knappast vara.

#3 • Uppdaterat: 2012-03-16 11:19
quattron

Förmodligen ungefär samma köpare som kan tänka sig att köpa Mercedes B-klass som också ligger i denna prisklass. Jag undrar om det inte är många som just nu, inklusive mig själv, funderar på att "nersiza" sig lite. De nya lite mindre bilarna verkar riktigt trevliga. Så också denna Volvo.

#4 • Uppdaterat: 2012-03-16 11:46
Tobo

Nationalitet?

Tja..., Tillverkad i Belgien av kinesiska Geely Group och marknadsförs med ett varumärke som har rötterna i Sverige :)

#5 • Uppdaterat: 2012-03-16 12:14
Raphael

335 liter bagage är erbarmligt uselt. Det är ju mindre än min C3 Picasso har med baksätet skjutbart längst bak (min Picasso rymmer 350 liter med baksätet i bakersta position och då har man nästan limousineutrymme bak..).

För Volvons pengar väljer jag hellre en Lancia Delta och får skjutbart baksäte, snyggare former, 5 års nybilsgaranti och fullständig utrustning med alcantra klädsel, och en mijöklassad diesel.

#6 • Uppdaterat: 2012-03-16 12:15
Swenssons

Saabnisse:
Spelar det nån roll var bilen sättssamman? Delarna kommer från olika delar av världen´, hastighetsmätare och elsystem från Bosch, automatlåda från japan, plastdetaljer, kofångare, säten, instrumentering och motorer från Sverige dvs Skövde etc. Självklart är det bäst om den även monterades på Torslanda men hur mkt kommer från Sverige i andra bilar tex de sk Riskokarna? Nada! En annan sak ViB skriver att nya Volvo är en "genuin premiumbil" !!! Nu jäklar kommer de att få pisk från de religiösa "toyota prästerskapet" som kommer att spy svavel och galla över dem och oss och slutligen kommer de att i sin fantasi förpassa dem till "helvetet" eftersom de har brutit mot första budordet "du ska INGET bilmärke ha utom to--ota".....

#7 • Uppdaterat: 2012-03-16 13:06
Erik N

Mycket trist att Volvo som säger sig förespråka SÄKERHET, beslutat att avskaffa något så viktigt ur säkerhetssynpunkt som RUNTOM-SIKT! :-o

#8 • Uppdaterat: 2012-03-16 13:27
Irvor

Äntligen en Volvo i Golfklass, det var på tiden.
Tror den blir en stor framgång för Volvo.
Denna storlek på bil räcker för de flesta, så det kanske är dax att gå ner en storlek när man väljer nästa bil...

#9 • Uppdaterat: 2012-03-16 13:30
saabnisse

Erik N, det finns ju knappast på några nya bilar, alla verkar bygga efter idiotdesignen där taket ska slutta så mycket bakåt att man inte får plats med ett riktigt bakfönster utan ofta måste förse bilen med en backkamera!
Fullkomligt vansinne.
Nu finns det ju faktiskt några få undantag där man inte låter bilen bli så låg som möjligt utan tvärtom bygger på höjden och det ger ju många komforthöjande egenskaper.

Swenssons, det finns faktiskt många som tror att Volvo är svenskt och de skulle aldrig drömma om att köpa en utländsk bil.
Men den här skulle de säkert köpa för att de inte vet att den är belgisk.
Jag har haft sex franska bilar och vid varje köp blev jag idiotförklarad för att jag inte köpte svenskt, bland annat av en som nu kör japanskt och en som kör tyskt!

#a • Uppdaterat: 2012-03-16 13:38
Swenssons

Kommer den nya fräcka Volvon med etanolmotor? Vem 17 har råd att tanka bensin eller diesel i dessa dyrtider? Inte kommer de fossila bensin och dieselbränslena att bli billigare i framtiden heller, eller? Nä, jag hoppas innerligt att den kommer med en motsvarande den fin fina T4F motor som redan sitter i V70 som verkligen rosades av DN när de testade V70 T4F för ca 1 månad sedan. Jag tror, nästan vet, att denna fräcka Volvon kommer att bli mycket vanlig på våra vägar. Att den bara drar 0,36 liter per mil är i sig helt fantastiskt. Betydligt snålare, större och fränare än den lilla, fjuttiga och fula priusen där bla hjullagren pajar i tid och otid. Men oj, nu kommer jag också att bli påhoppad av "toyota prästerskapet" men jag håller också med ViB att denna bilen är en "genuin premiumbil" trots att jag inte sett eller kört den i verkligheten men det har ju ViB så de har säkert rätt eftersom de är oberoende motorjournalister. Kan berätta att jag är fortfarande mycket nöjd med min nya Volvo XC60 D5 som nu rullat drygt 600 mil på ca en månad. Fin runt om sikt har man vidare via BLIS kamerorna och de dubbla parksensorerna som sitter både fram och bak samt på sidorna på bilen. De och mycket mer säkerhetsdetaljer ingår i ett paket som heter "Driver support". Bravo Volvo!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.