Nästa artikel
Toyota Yaris blev Årets Bil 2021
Podcast

Toyota Yaris blev Årets Bil 2021

Publicerad 11 mars 2021 (uppdaterad 11 mars 2021)
Avsnitt 217: 59 europeiska motorjournalister röstade fram Toyota Yaris till Årets Bil 2021. Var det rätt val?

I veckans poddavsnitt pratar vi om Toyota Yaris som vann titeln Årets Bil. De svenska representanterna i juryn som utser Årets Bil, Jan-Erik Berggren från Expressen, Carl-Johan Lejland från Dagens Industri och Tommy Wahlström från Vi Bilägare diskuterar resultatet av omröstningen.

Vi hör också segerintervjuer med Toyotas Europachef Matt Harrison samt Toyotas svenska informationschef Erik Gustafsson.

Uddamodellen Land Rover Defender är stor, tung och törstig men vann ändå bland motorjournalister från flera länder.

– Det var i Storbritannien och Ryssland den vann, de tyckte alltså det var Årets Bil. Det är helt obegripligt, säger Jan-Erik Berggren.

Att Land Rover Defender vann i flera länder beskriver Expressens Jan-Erik Berggren som ”obegripligt”.

Det gick överraskande bra för Cupra Formentor trots att det är ett relativt nytt märke.

– Det var den stora överraskningen. Jag gillar att de vågar satsa på en ny typ av bil. Jag gillar laddhybridversionen och designen och de har lyckats bättre än Volkswagen med inredningen, säger Jan-Erik Berggren.

– Jag håller med om att den är kul att köra och att de vågar ta ut svängarna. Men min invändning är att Cuprakänslan kräver bensinmotorn på 310 hk för 360 000 kr. Då finns det väldigt många andra bilar som är väldigt bra, säger Carl-Johan Lejland.

Volkswagens jättesatsning med elbilen ID 3 var segertippad men kom bara på fjärde plats.

– Jag tycker den är bekväm att köra. Det är en vettig bil utan några konstigheter, den känns egentligen ganska konventionell. Men lanseringen har varit kantad av problem med mjukvara och tillförlitlighet. ID 4 känns mycket mer färdig och kompetent. Jag saknar gamla e-Golf, jag vill att den ska kännas lika bra som Golf men att den går på el. Men så var det inte riktigt, säger Carl-Johan.

– Om Formentor var den stora positiva överraskningen var ID 3 den stora negativa överraskningen. Det här var deras år, de skulle sopa banan med alla andra. Att de kommer på fjärde plats är ett stort fiasko. Den har haft många problem och känns inte färdig. Den får heller inte dra släp eller ha taklast, säger Jan-Erik.

Läs också: Årets Bil utsedd – Toyota Yaris kör om alla andra

Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du Matt Harrison, Erik Gustafsson, Jan-Erik Berggren, Carl-Johan Lejland och Tommy Wahlström.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.