Bild
Nästa artikel
Podcast

Rost på Volvo V90, provkörning av Fiat 500e och världens längsta linbana

Publicerad 2021-01-13 09:30 (uppdaterad 2021-01-13 09:22)
I avsnitt 209: Vi långtestar en Volvo V90 som efter fyra år nu uppvisar rejäla rostproblem. Den nya eldrivna Fiat 500e kostar över 400 000 kr. Är den värd pengarna? Linbanan mellan Forsby och Köping var under några år den längsta i världen.Vi har varit där och spanat efter vad som finns kvar av kalklinbanan.

I senaste avsnittet av Vi Bilägares podcast rapporterar Klas Skarin om statusen för våra äldsta långtestbilar. Bland annat ingår en Volvo V90 i stallet som efter fyra år och drygt 11 000 mil uppvisar betydande rostangrepp.

– Det är något vi sett på flera modeller som bygger på Volvos SPA-plattform, och där ingår även V60, XC60 och XC90. Rostskyddet håller inte riktigt Volvoklass. Det är betydligt sämre än i Volvos äldre modeller, säger Klas Skarin.

Fredrik Diits Vikström berättar om ett resereportage han gjort till den nu delagda kalklinbanan som användes för att transportera kalk från Forsby till Köping. Under en period diskuterades att förvandla linbanan till turistattraktion men planen gick i stå och nu är mycket rivet. Fredrik tipsar om de delar som fortfarande finns kvar och som är väl värda att se.

Tommy Wahlström har provkört den senaste generationen av Fiat 500. Den nya modeller kommer enbart med eldrift och i sitt exklusivaste utförande kostar den över 400 000 kr. En livsstilsbil i det absolut minsta formatet man kan tänka sig. Den kan spela filmmusik från Fellinis Amarcord istället för ett vanligt och tråkigt ”robotljud” under vissa förhållanden.

– Man ska inte vara fler än två. Den är rymlig fram men inte bak. Jag vet inte vem som ska sitta där, man måste vara väldigt liten, säger han.

Fredrik har retat upp sig på de så kallade mittfilsåkarna i jultrafiken. På större vägar med tre filer i bredd åker vissa bilister lite långsammare än skyltad hastighet och envisas med att ligga i mittfilen. 

– När man vill åka i laglig hastighet och måste byta fil två gånger till vänster och två gånger till höger bara för att köra om en bil som ligger i mitten och såsar, säger han.


Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du Klas Skarin, Fredrik Diits Vikström och Tommy Wahlström.   

Du kan lyssna i spelaren genom att trycka på play-knappen. Du kan prenumerera på Vi Bilägares podcast helt gratis via iTunes eller valfri podapp! Vi finns också på Spotify!

Trevlig lyssning önskar Vi Bilägares redaktion!

Diskutera: Vad tyckte du om detta avsnitt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.