Bild
Nästa artikel
Krönika

”Vanligaste däckmisstaget är också det farligaste”

Publicerad 2021-09-09 06:32
Var inte dumsnål med däcken, skriver Vi Bilägares chefredaktör Niklas Carle.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Som min kollega Tommy Wahlström skrev nyligen; sommaren bjöd verkligen på något extra i form av bra väder och härlig värme. Kanske var det därför det kändes som att hösten anlände redan i augusti när temperaturen sjönk till mer normala nivåer och lågtrycken gled in över vårt avlånga land.

Att vi går kyligare tider till mötes kan inte ha undgått någon, och skulle så vara fallet bjuder vi nu på det säkraste hösttecknet av alla; årets första test av vinterdäck.

Som chefredaktör på Sveriges största biltidning har jag nöjet att samtala med mängder av bilintresserade läsare. Frågorna vi får till redaktionen är ofta både relevanta och intressanta och styrs till stor del av de trender som råder inom bilindustrin. Däckfrågorna är dock perenner som återkommer varje vår och höst.

»Däcken är en av de viktigaste säkerhetsdetaljerna på din bil, oavsett ålder.«

Ett av de vanligaste – och farligaste – misstagen jag stöter på görs av ägare till äldre och billiga bilar. När fordonet på uppfarten drabbats av ålderskrämpor minskar viljan att betala för dyra delar.

Värst är det när det gått så långt att man ser sig som bilens sista ägare, den som på sikt kommer att lotsa den till sista vilan. Men resonemanget är också vanligt bland de som av olika anledningar har dragit ner på sitt bilkörande och enbart använder fordonet när det verkligen behövs.

När våra däckexperter samlar in data från testveckorna i norra Sverige tas inte bara hänsyn till rå mätdata. För att vinna ett test i Vi Bilägare krävs även att däcket kommunicerar med föraren, vilket är en av de viktigaste egenskaperna efter bland annat bromssträcka. Som ägare av en äldre bil, i värsta fall utan de avancerade hjälpsystem som idag är standard, eller för dig som kör sällan, kan dessa egenskaper innebära skillnaden mellan liv och död.

Däcken är en av de viktigaste säkerhetsdetaljerna som finns på din bil, oavsett hur gammal den är och hur sällan du använder den. Det är också en av få saker som är lätt att uppdatera och direkt gör nytta.

Var inte dumsnål, och glöm inte att byta i tid!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2021-09-11 15:16 Trodde det var kolla…
  • 2021-09-09 19:10 40-talisten Det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.