Nästa artikel
”Nu hjälps vi åt och löser parkeringskaoset vid badplatsen”
Krönika

”Nu hjälps vi åt och löser parkeringskaoset vid badplatsen”

Publicerad 21 augusti 2021
Foto: Maria Dahlin & Larske/Creative Commons/Wikimedia
Varje år – samma visa: bilister som blockerar räddningsvägen till badplatsen med sina bilar. Tommy Wahlström föreslår flera nya lösningar.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Tillbaka på redaktionen efter semestern, denna gång utan utlandsresa men ändå avnjuten i snudd på Medelhavsliknande varmt och torrt väder.

Själv har jag inte badat så mycket och ofta på många år som jag gjort denna sommar. Som det framgått av nyhetsrapporteringen har jag inte varit ensam om detta. Media har berättat om horder av badsugna semesterfirare som invaderat stränder över hela landet. Många av dem har kommit med bil vilket på sina håll ställt till rejäl oreda.

Några har också betett sig rent ut sagt hänsynslöst då man parkerat så man blockerar de utryckningsvägar som måste vara framkomliga för att räddningstjänsten ska kunna göra sitt jobb vid ett tillbud.

Tyvärr förefaller det här inte vara något unikt för i år. Problemet verkar vara en nyhetsmässig perenn som dyker upp varje sommar i samband med varmt väder och semestertider. På nätet hittar man åtskilliga artiklar på samma tema.

”Vi kanske kan visa lite förståelse och försöka underlätta situationen för de bilburna badgästerna?”

Men istället för att bara hytta med pekfingret och förbanna felparkerarna kanske man också kunde visa lite förståelse och försöka underlätta situationen för de bilburna badgästerna? Det är inte alla förunnat att ha sådan tur att man bor på gång- eller cykelavstånd till en strand. Det är inte heller alla förunnat att ha tillgång till kollektivtrafik som går till och från stranden.

Möjligen kunde man här försöka gå bilisterna till mötes och se om det inte gick att anlägga bättre parkeringsmöjligheter, temporära eller fasta, i anslutning till badplatserna? Finns det kanske någon markägare i närheten som har en plätt över i anslutning till vägen som kunde hyras ut som tillfällig parkering under några veckor i juli? Måhända finns det någon lokal idrottsförening som skulle kunna ta ansvar för att hålla ordning på parkeringen mot att man fick en del av parkeringsavgiften?

Om samma problem dyker upp varje år förefaller det som om det kloka vore att försöka förebygga parkeringskaoset istället för att bara bli förvånad och upprörd varje gång det inträffar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 25 augusti 2021 Pi skrev: Varför vill "alla…
  • 24 augusti 2021 Christer - det tror jag inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.