Nästa artikel
”Förbjud vinterdäck på sommaren”
Krönika

”Förbjud vinterdäck på sommaren”

Publicerad 15 april 2023 (uppdaterad 17 april 2023)
Det enda återstående problemet är att lägga förslaget på rätt bord, skriver Niklas Carle.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, går rakt på sak. I en artikel i den egna tidningen VTI Aktuellt ges en försmak kring slutsatsen i en efterlängtad kommande rapport om året runt-däckens vara eller icke vara. Rapporten är framtagen på uppdrag av bland annat Trafikverket och resultatet är enligt VTI nedslående. 

Vi Bilägare har genom åren testat flera så kallade året runt-däck. Resultaten har varierat beroende på säsong och underlag, men det är endast i ytterst få fall som året runt-däcken presterar bättre än sommar- och vinterdäck, trots att vissa av testerna gjorts i vår- och hösttemperaturer, vilket är till dess fördel.

Det mätningarna slår fast är inget nytt. Att konstruera ett däck som är bäst i alla väderlekar är omöjligt med den teknik vi har i dag. Gör du det bättre i ena änden, så försämras den andra. Farligast blir det när du tar riktigt bra sommar- och vinterdäck och placerar dem i fel säsong, medan året runt-däcken står för ett mediokert resultat året runt.

”Året runt-däcken står för ett mediokert resultat året runt”

Att vti belyser året runt-däckens bristande egenskaper är bra, men det riskerar också att ta fokus från ett betydligt allvarligare problem. 

I Sverige rullar mängder med bilar med vinterdäck under sommarmånaderna. Lagen behandlar enbart användande av sommardäck på vintern, trots att skillnaderna åt andra hållet kan vara nästan lika stora. Mätningar vi själva gjort visar att vinterdäckets egenskaper på vått är skrämmande dåliga. När bilen med sommardäck stannar från en inbromsning från 100 km/tim passerar bilen med nordiska friktionsdäck i närmare 50 km/tim. Skillnaden mellan liv och död kan vara mindre.

Rapporten, den första från VTI att innehålla alla däcktyper på både sommar- och vinterväglag, borde innehålla tillräcklig information för att reformera den svenska däcklagen och införa ett förbud mot vinterdäck på sommaren. Det enda återstående problemet är att lägga den på rätt bord.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (21)

  • 18 april 2023 Bytte till sommarhjul idag…
  • 17 april 2023 Läste nyligen om en kille…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.