Nästa artikel
Elon Musks plan – en kopia av Volvos banbrytande idé?
Krönika

Elon Musks plan – en kopia av Volvos banbrytande idé?

Publicerad 8 mars 2023
Tesla vill revolutionera biltillverkningen med betydligt effektivare fabriker. Volvo var inne på samma spår – redan på 1970-talet.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Tesla höll ett digitalt event för investerare i förra veckan. Där visades bland annat ett nytt sätt att tillverka bilar upp, något som beskrevs som revolutionerande.

Och det kan det säkert vara – Tesla har blivit duktiga på att effektivisera och pressa ned kostnaderna jämfört med de gamla biljättarna. Men ändå tyckte jag mig känna igen Teslas idé någon annanstans ifrån.

Då slog det mig: det låter ganska likt Volvos nedlagda Kalmarfabrik!

I filmen nedan kan du se hur Tesla planerar att effektivisera tillverkningen.

Volvofabriken i Kalmar är nog bortglömd hos många i dag, men faktum är att den var extremt nyskapande och modern på sin tid. Volvochefen PG Gyllenhammars drömprojekt invigdes 1974 och hade ett tusental anställda.

Det som var nyskapande i fabriken var att den traditionella principen om ett löpande band, som blev populärt tack vare Henry Ford, frångicks helt. I stället flyttades bilarna runt mellan olika stationer med små vagnar som var batteridrivna.

Volvo jobbade också mycket med arbetsmiljön: på en av bilderna i Volvos arkiv syns de ljuddämpande plattorna i taket tydligt och fabriken hade stora fönster som släppte in mycket ljus.

Volvoverken i Kalmar hade ungefär 25 separata arbetslag med 15 personer vardera. Bilkarossen transporterades mellan arbetslagen med en ”självgående vagn”. 

De anställda delades upp i mindre arbetslag och det som var mest revolutionerande var att en enskild arbetare inte behövde stå och göra samma monotona rörelse varje dag. De anställda roterade under arbetspasset och gjorde olika moment för att variera uppgifterna.

I tidningen Motorföraren från 1974 beskrevs Volvos nya prestigeprojekt. Utländska företag besökte fabriken för att hämta inspiration.

– Vi har försökt skapa en bilproduktion som ska ge tillfredsställelse i arbetet. En uppläggning som ska ge människor möjlighet till samverkan kring en uppgift i små, naturliga grupper, sa PG Gyllenhammar till tidningen.

”Volvo var tidigt ute med en revolutionerande idé i Kalmarfabriken”

Kalmarfabriken stängdes 1994 efter nästan en halv miljon byggda Volvobilar. Av vissa anses ”Kalmarbilarna” fortfarande vara de bäst byggda Volvobilarna.

Tesla kommer förmodligen ge fler detaljer om det nya arbetssättet framöver, och någon exakt blåkopia på Volvofabriken lär det inte bli. Men det är ändå intressant hur vissa saker i bilvärlden verkar gå i cirklar – Volvo var tidigt ute med den revolutionerande idén att bygga bilen i ”moduler” som sedan monteras ihop utan löpande band.

Kanske får den upprättelse först nu, tack vare Elon Musk?

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 9 mars 2023 Även SAAB byggde väl bilar…
  • 9 mars 2023 Tesla är helt fantastiska på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.