Nästa artikel
Tesla utvecklar ny plattform – ska kapa kostnaderna
Nyheter

Tesla utvecklar ny plattform – ska kapa kostnaderna

Publicerad 2 mars 2023 (uppdaterad 2 mars 2023)
Tesla vill börja använda ett nytt sätt att tillverka bilar som ska halvera kostnaden. Dessutom byggs en ny fabrik i Mexiko.

Tesla siktar på att halvera tillverkningskostnaden i nästa generation elbilar. Det berättade Franz von Holzhausen, designchef på Tesla, på märkets event för investerare natten mot torsdagen.

Många hade förväntat sig en smygtitt på Teslas kommande bilmodeller, men så blev det inte. Däremot fick publiken veta detaljer om den nya bilplattformen som de kommande modellerna ska bygga på. Den använder billigare elmotorer som ska tillverkas utan sällsynta jordartsmetaller och byter ut dagens 12-voltssystem mot 48 volt.

En viktig anledning till att kostnaden kan sänkas är effektivare tillverkning. I stället för ett konventionellt löpande band ska bilens olika delar byggas på mindre avdelningar. Delarna flyttas sedan till en ny plats där allt monteras ihop.

Tillverkningstekniken ska bland annat användas i Teslas nya fabrik som byggs i Mexiko.

Några detaljer om de nya bilmodellerna som är under utveckling blev det inte på Teslas digitala event för investerare.

På eventet berättade Tesla också mer om den tredje delen av företagets så kallade ”master plan”, som beskriver Elon Musks vision. Den här gången vill han skicka in förnybar energi i elnätet, bygga fler elbilar, installera värmepumpar i både hem och offentliga byggnader samt utveckla båtar och flygplan som drivs av hållbara bränslen.

Exakt hur det ska göras är dock oklart.

De tidigare delarna av Teslas planer innehåller flera mål som uppnåtts – bland annat att lansera flera elbilsmodeller och solcellspaneler för hemmet – men också vissa delar som inte blivit verklighet. Dit hör möjligheten att åka med en helt självkörande taxi-Tesla som ägaren kan tjäna pengar på.

På eventet uppgav Tesla också att Cybertruck, som blivit kraftigt försenad, ska börja serietillverkas senare i år.

I filmen nedan kan du se hur Tesla planerar att effektivisera tillverkningen.

Så har det gått

Tesla har klarat vissa av målen i sina tidigare planer. Men inte alla.

Första planen
  • Bygg en sportbil. Detta uppnåddes med första generationen Tesla Roadster.
  • Använd pengarna från Roadster för att bygga en mer överkomlig bil. Vad som är överkomligt är förstås upp till var och en, men att Tesla lanserade Model S som var billigare än Roadster står klart.
  • Använd pengarna från Model S för att bygga Model 3. Uppnått, men från början var tanken att Model 3 skulle kosta från 35 000 dollar. Den versionen blev visserligen verklighet, men inte långvarig.
  • Lansera elprodukter för hemmet, som hembatterier och solcellspaneler. Detta är också uppnått.
Andra planen
  • Sälj integrerade energiprodukter som solcellspaneler och batterilagring för hemmet. Uppnått.
  • Utöka modellutbudet för att täcka alla stora segment. Delvis uppnått – Model X och Model Y har lanserats, men varken Cybertruck eller andra generationen Roadster är ute på vägarna.
  • Utveckla teknik för självkörning som är tio gånger säkrare än att köra själv. Tekniken är utvecklad, men har kritiserats hårt från olika håll. Bilarna är inte helt självkörande. Vad som är tio gånger säkrare än att köra manuellt är också Teslas egen uträkning.
  • Gör det möjligt att tjäna pengar på bilen när du inte använder den. Ej uppnått.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.