Bild
Nästa artikel
Krönika

Efter Teslas rattbesked: Nu hakar konkurrenterna på

Publicerad 2021-09-14 06:45
Flera bilmärken vill haka på Teslas trend med ”tv-spelsrattar” i bilarna – åtminstone på konceptstadiet.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det blev ramaskri i bilvärlden när Tesla visade upp den så kallade ”yokeratten” i Model S. Ratten är inte rund utan ser snarare ut som något hämtat ur ett tv-spel.

Jag har fortfarande inte testat Elon Musks senaste idé, så jag ska inte uttala mig om hur den fungerar i praktiken. Men jag antar att det kommer kännas ganska ovant att ratten faktiskt inte är rund, och att blinkers och helljus numera sköts med touchknappar på ratten.

De stora biljättarna vägrar ofta erkänna att de inspirerats av Tesla, men det är klart att de gör. Än så länge har jag inte sett någon biltillverkare som kopierat Teslas ”yoke” i en produktionsbil, men på bilmässan i München nyligen fanns flera konceptbilar som har den här typen av tv-spelsratt.

Suv-versionen av Mercedes EQS, som ska vara bilen nummer ett för komfortabel och avslappnad körning, har en underlig ratt som ser ut att vara hämtad från en racingsimulator. I Toyotas elbil bZ4X ser det likadant ut. Volkswagen vill inte heller vara sämre med konceptbilen ID Life.

Hur den här typen av tv-spelsratt funkar i trafiken överlåter jag till var och en att avgöra. En sak går dock att säga redan nu om Teslas underliga idé att försöka förbättra något som egentligen inte behöver förbättras – och det är att flera andra bilmärken är inne på samma tankebanor.

Teslas ratt väckte mycket uppmärksamhet när den visades.

Mercedes vill inte vara sämre. Här är elbilen EQS SUV.

Konceptversionen av Toyotas elbil har även den ”yoke”-ratt...

...liksom Volkswagens nya elbilskoncept ID Life.

Kommentarer till artikeln (44)

  • Idag 11:32 Pi, det hade Saab för…
  • Idag 10:56 ...eller kanske en s k…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.