Nästa artikel
Toyota bZ4X blir märkets första massproducerade elbil
Nyheter

Toyota bZ4X blir märkets första massproducerade elbil

Publicerad 19 april 2021 (uppdaterad 29 oktober 2021)
Modellen är den första av 15 batteridrivna bilar att lanseras till år 2025.

Efter att tidigare mest varit fokuserade på hybridteknik och vätgasbilar storsatsar Toyota nu på batteridrift. Inför avtäckningen på bilmässan i Shanghai i veckan har konceptbilen bZ4X gjort debut – den första av 15 batteridrivna bilar som märket ska lansera innan år 2025. 

bZ står för ”Beyond Zero” och enligt Toyota ska det tolkas som att de inte tänker nöja sig med nollutsläppsfordon och koldioxidneutralitet utan att de har ambitioner om att gå ”ännu längre”.

Toyota har utvecklat bZ4X Concept i samarbete med landsmännen på Subraru. Modellen bygger på en ny plattform specifikt utvecklad för batteridrift kallad e-TNGA och kommer att erbjudas med fyrhjulsdrift. Lång hjulbas och korta överhäng betyder generöst kupéutrymme, som Toyota säger är jämförbart med en stor sedan.

På insidan känns mycket av förarmiljön igen bortsett från att halva ratten verkar saknas – precis som i de ansiktslyfta versionerna av Tesla Model S och X. Själva ratten har heller ingen direkt kontakt med hjulen, i stället används så kallad steer by wire-teknik. Toyota utlovar en ”mjuk styrkänsla lierad med förarens intentioner”. 

Några uppgifter om batteristorlek, räckvidd eller prestanda har Toyota inte gått ut med ännu.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln antydde vi att bZ4X Concept är Toyotas första suv, vilket inte är sant. Det är däremot den första byggd från grunden för att vara en elbil och som kommer att massproduceras och säljas globalt. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.