Bild
Nästa artikel
Alla är inte så flexibla bakom pannbenet

Alla är inte så flexibla bakom pannbenet

Krönika

"Om det så kom en hagelstorm, en gräshoppssvärm och ett störtregn av skrikande grodor skulle folk ge sig ut i trafiken."

När jag kommer hem efter tre veckors julturné i Tyskland har bilen snöat över, och det ordentligt. Jag skottar och sopar tills det går att skönja karossen, men då ligger all snö på marken i stället, så det tar ytterligare en bra stund innan jag kan komma in i kupén.

Den typ av meterbreda snöskovlar alla villaägare i Västerbotten är utrustade med finns inte i mitt hyreshus i Stockholms innerstad så med lilla planteringsspaden blir det något av ett sisyfosprojekt innan jag är klar.

– Nu går det att köra, säger jag nöjt till hustrun när jag kommer in i värmen, men precis då, när vi slår oss ner för att äta middag börjar det snöa igen. Nu vräker det ner, flingor stora som fluffiga paltar på min bil.

Det finns stora problem i världen, det här är inte ett av dem så jag ler lakoniskt och säger: ”men se det snöar”, och häller upp ett glas rött till fläskfilén.

Nästa morgon går jag ner till vår parkeringsplats och om jag inte visste bättre skulle man tro att ingen skottat här på månader. Av mitt energiska skyfflande finns inte ett spår. Jag sätter igång direkt nu medan snön åtminstone är fjäderlätt men det tar ändå sin goda tid innan jag är tillbaks på ruta ett.

Tre timmar senare sätter det igång igen och nu är mitt tålamod så prövat att jag känner mig personligen angripen. Det kommer en massiv attack av ond paltsnö och nu kan jag inte längre skratta åt det hela.


– Snöa över då biljävel, fräser jag till 745:an som om det var bilens fel.

Den får stå där den står i sin vita kokong och det är sannerligen inget problem för oss som har gångavstånd till allting. Men, alla stockholmare tänker inte som vi och jag undrar, exakt hur tänker de egentligen?

Staden är full av slirande och sladdande bilar med knappt mätbar snitthastighet och många hade kommit snabbare fram om de promenerat i stället, men då det handlar om väderomslag är alla inte så flexibla bakom pannbenet.

Där jag växte upp utgick allt ifrån hur vädret betedde sig. Min morfar kunde ange snödjup, regnmängder och vårens första talgoxe, femtio år tillbaks i tiden. Man iakttog himlen och planerade dagen därefter och jag kan inte påminna mig att det någonsin ställde till något större problem, fastän vi tillbringade vintrarna i stort sett helt inpackade i snö.

Vi anpassade oss efter naturen. Så är det inte idag, i alla fall inte i Stockholm. Kontorsarbetare pulsar till parkeringsplatsen i kostym och lågskor som om de levde avskärmade från väderobservationer i en lägenhet utan tv, eller ens fönster.

Varje år kommer kylan och nederbörd som en total överraskning och det skottas fåfängt med tidningar och kreditkort.

Om det så kom en hagelstorm, en gräshoppssvärm och ett avslutande störtregn av skrikande grodor skulle folk ge sig ut i trafiken. Sedan sitter de i diket och svär över att det är någon annans fel. För att det inte sandats, plogats och ordnats så att vägarna är i perfekt sommarskick.

Man brukar tala om curlingföräldrar men när jag hör klagande bilister känns det som de vuxit upp i ett land där stat, kommun och landsting förväntas curlingsopa vägen ren inför allt de tar sig för i livet. När det gäller väderleken måste man tänka lite själv också, tror jag. Livet blir faktiskt lite enklare så.

Taggar: Krönika,

Kommentarer

#1
JLA
2011-02-18 08:56

Det var en ritkigt bra krönika. Kan inte annat än att hållamed om varenda ord. Tyvärr gäller inte detta bara stockholm. Större delar av ländet har idag samma tillvägagångssätt.

Folk kör 100km/h fast än att det är glashalt och sen skyller de på halka när de krockar eller kör i diket. Halkan kan aldrig orsaka olyckor. Men att inte anpassa hastigheten och körstilen till underlaget kan.

#2
emellertid
2011-02-18 10:40

Det är nästan så man tror att när det varnas i media för dåligt väglag, snöstorm, underkylt regn, så måste en del ut och kolla om det stämmer. Varför är det så viktigt att ge sig ut med bilen om det till och med varnas för halka?

#3
bilfeak
2011-02-18 11:15

Instämmer med föregående skrivare ! Trafikanter lugna ned er i trafiken !!! Riskerna att det blir olyckor med uppstressat tempo är ruggigt stora !!! Ni som håller ett högt och stressat tempo , vill ni utsätta er själva och andra för skada ev död ?!!! Ta det lugnare !

#4
bilfreak
2011-02-18 11:18

Skrivet av bilfreak inte bilfeak .

#5
skoda prisvärd
2011-02-18 13:32

använd insidan av HUVUDET!!!!

#6
2011-02-18 15:08

"Ställa krav på människor" är inte dagens grej, lik(s)om...
Vare sig de är vuxna (och borde veta bättre) eller går i skolan och sk-er i allt....

#7
JJD
2011-02-18 16:47

Trots allt finns det stockholmare som använder sin bil i tjänsten och i mitt fall gäller ingen bil ingen lön!

#8
emellertid
2011-02-18 17:23

Måste säga att jag är hellre utan lön en halv eller en hel dag tills man fått bukt med halkan och man kan på ett säkrare sätt framföra sin bil. Liv och lem är viktigare än lön.

#9
Tank
2011-02-18 17:36

Tycker syn om er stadsbor som måste parkera längs (över-) snöade gator. Hur gör ni vid fickparkering? Måste vara en rysning. Med tanke på trängseln går det ju inte att ta fart och 'gunga' bilen t ex. Undrar om inte fyrhjulsdrift (med lockad diff) behövs mest/bäst i stan vid parkering!? Kanske därför stan är full med SUV'ar?

#10
E85 tills vidare
2011-02-18 18:15

Herr Norberg!
Den bästa krönika som jag hittils läst.
Till JJd: Varför ska vi gemensamt försöka skotta för dig och ditt "viktiga" skitjobb. Sköt dig själv och var inte så sosse-hjälplös.

#11
Roger Skagerström
2011-02-18 18:24

Har aldrig varit med om att det varit okörbart. Nu har jag inte behövt åka någonstans mitt i nån arktisk snöstorm men rätt mycket snö har det allt varit. Ser inte riktigt problemet. Är typ.. bara att köra? Enda luriga är väl när det blåser igen men det är bara att ta det lugnt så går det med.
E85 Tillsvidare: Har du ett typiskt moderatjpbb då eller? Sitter hemma och säljer aktier i svart polotröja och ser pengarna rulla in? Du tycker att folk ska tänka innan de kör. Jag säger tänk innan du talar.

#12
Nithin01
2011-02-18 22:33

Flexibel?

Korkad eller dum är mer passande ord.

Men man kan iof. även påstå att man hade otur när man tänkte.

#13
2011-02-18 22:55

Ja en annan har knappast växt upp med några curlingföräldrar för fick dom höra hur jag lärde mig cykla medels en gammal damcykel och farsan bara släppte taget så jag såg stjärnor efter nedslaget så skulle dom väl dö!

Men jag lärde mig cykla och ha respekt för tyngdlagen som sen hjälpte mig när jag skulle lära mig köra bil även om jag haft mina lektioner i vad friktion och avsaknad av densamma innebär.

Respekt för vädret har jag däremot alltid haft och det har hänt att man bara kunnat köra i 30 på vägar skyltade 90 pga väderförhållanden men vad göra då bilen har bensin som räcker för den beräknade färdtiden + marginaler?

Sen att man blivit omkörd det har man tagit med jämnmod särskilt eftersom en händelse när jag var barn sitter för evigt inetsad i mitt minne nämligen 70 - talets autobahn och en bil som körde om den bil farsan körde väldigt snabbt för att sedan nån kilometer längre fram vara fullkomligt mosad men som tur var slapp jag som då var i tioårsåldern att se blod och kroppsdelar.

#15
2011-02-19 15:39

Det är lättare att köra bil i Stlm, läs storstäder, det flyter bara bättre en onsdag än en lördag. Klart att in och utfartslederna är ett eget kapitel under den s.k. rusningstrafiken men annars upplever jag det så.
Min slutsats är att på vardagar vet alla vart de ska varemot stan kryllar av vilsna under turisttider.
.
Klart att, när det redan är lite trångt och komplicerad blir det ju inte bättre med 3 dm snö ...
.
Det är ju trevligt med folk som Johan som kan låta bilen stå när han vill och han också gör det i dylika situationer, men det är inte alla förunnat att ha det så.
Jag tar "flexibla inom pannbenet" som humor, för oavsett den snitthastigheten som understiger gånghastighet just där, så kan man inte gå 3 mil till jobbet (som skulle kunna vara en plogbil)
:o)

#17
2011-02-19 19:17

Exakt vad jag menar med "redan är lite trångt".
Emellertid är Stlm inte ensam om tät stadstrafik med vad för problem det medför, och snön faller ju även över andra stadskärnor :o)
.
Jag vänder mej mot de som tror att alla kan stanna hemma hur som helst, det är inte alla som säljer musik, telefonabonnemang eller hamburgare.

#19
2011-02-20 13:00

Förvisso kör jag väl oftare i Köpenhamn än i Stockholm och intetdera är min dagliga lokalitet, men jag provar på ibland. Det kan vara tålamodskrävande men det kan det vara i exempelvis Ystad också, dock kommer man snabbare ut ur kärnan där ju :)
Vägunderhåll är en kollektiv skattefråga och gäller hela landet. Jag upplever eftersattheten värst i Norrland, vi bor i ett stort och relativt glest befolkat land och jag tycker, utifrån det perspektivet att vi har ett förhållandevis bra vägnät.
Förbifart Stlm borde avlasta Essingeleden vad det lider, kanske :)

#22
halmstad janne
2011-02-21 03:15

en historia om snö hittad på nätet::

9:e December
Vi vaknade upp till en underbar matta av kristallvit snö, som täckte varenda centimeter av landskapet. Vilken fantastisk syn! Finns det något vackrare ställe i hela världen? Att flytta hit var det bästa jag någonsin gjort.

Jag skottade för första gången på flera år och kände mig som ung på nytt. Jag skottade både vår uppfart och trottoaren. I eftermiddags kom snöplogen och fyllde trottoaren med snö igen och blockerade uppfarten, så jag fick ta en vända till med snöskyffeln. Vilket underbart liv.

12:e December
Solen har smält all vår fina snö. Vilken besvikelse. Min granne säger att jag inte ska oroa mig, vi kommer absolut att få en vit jul. Ingen snö på julen skulle ju vara förskräckligt! Harry säger att i slutet på vintern kommer vi att ha så mycket snö att jag aldrig vill se snö igen. Jag tror inte att det är möjligt. Harry är en trevlig människa. Jag är glad att han är vår granne.

14:e December
Snö, underbara snö! Det kom 20 cm i natt. Temperaturen hade sjunkit till -20. Kylan får allting att gnistra. Vinden gjorde mig lite kall, men jag värmde upp mig med att skotta uppfarten och trottoarerna. Detta är livet!

Snöplogen kom tillbaka i eftermiddags och begravde allt i snö igen. Jag insåg inte att jag skulle behöva skotta så här mycket, men jag kommer verkligen i form på det här viset.

15:e December
50 cm till. Sålde min van och köpte en fyrhjulsdriven bil i stället. Köpte vinterdäck till frugans bil och två extra snöskyfflar. Frugan vill skaffa en vedspis utifall elektriciteten skulle sluta fungera men jag tycker det verkar löjligt. Vi bor ju faktiskt inte i Alaska.

16:e December
Snöstorm i morse. Föll omkull på isen på uppfarten när jag saltade. Ont som fan. Frugan skrattade i en timme...Roligt..

17:e December
Fortfarande långt under noll grader. Vägarna är för isiga för att man ska kunna ta sig någonstans. Det var strömavbrott i fem timmar. Inget att göra utom att stirra på frugan och försöka att inte irritera henne. Vi skulle nog ha köpt en vedspis, men det erkänner jag inte för henne. Jag hatar när hon har rätt. Jag kan inte fatta att jag fryser ihjäl i mitt eget vardagsrum.

20:e December
Elektriciteten är tillbaka igen, men det kom 35 cm till av den där vita skiten i natt. Mer snöskottning. Det tog hela dagen. Snöplogen kom två gånger idag. Försökte hitta en grannunge som kunde skotta, men dom var upptagna med att spela hockey sa dom. Jag tror dom ljuger. Ringde till den enda järnaffären i trakten för att fråga efter en snöslunga, men dom var slut. Dom får kanske hem fler i mars. Jag tror dom ljuger. Harry säger att jag måste skotta annars kommer kommunen att göra det och sedan skicka mig en räkning på jobbet. Jag tror Harry ljuger också!

22:a December
Harry hade rätt om att det blir en vit jul. Det föll 32 cm till av vit jävla snö inatt och det är så inihelvete kallt att det antagligen inte kommer att smälta förrän i Augusti! Det tog mig 45 minuter att klä på mig och gå ut och skotta i morse, sedan blev jag pissnödig. När jag klätt av mig, pissat och klätt på mig igen så var jag för trött för att skotta. Försökte hyra Harry att ta hand om snöröjningen resten av vintern eftersom han ju har en plog på sin lastbil, men han säger att han inte har tid. Jag tror att den jävla skitstöveln ljuger!!

23:e December
Bara 5 cm snö idag. Det är nollgradigt nu. Frugan ville att jag skulle juldekorera huset i morse. Är hon helt jävla slut eller? Varför sa hon inte det för en månad sen? Hon säger att hon gjorde det men jag tror fan kärringjäveln ljuger!

24:e December
15 cm. Snön har blivit så jävla hårt packad av snöplogen att jag bröt av skyffeljäveln. Tror jag fick en hjärtattack också. Om jag får tag på han som kör plogbilen så ska jag fanimej ta tag i pungen på han och dra han genom snön! Jag vet att det jävla psykot gömmer sig runt hörnet och väntar på att jag skottat färdigt, sen kommer han i 100 knyck och plogar igen allt.. Tanten ville att vi skulle sjunga julsånger medans vi öppnade julklapparna men jag var för upptagen med att spana efter plogbilen..

25:e December
God jul. 50 cm till av förbannad jävla snö!!. Blev insnöad. Tanken på att skotta får mitt blod att koka. Gud vad jag hatar SNÖ!!! Plogbilsföraren stannade till idag och frågade hur läget va, jag slog till den jäveln i huvet med skyffeln...

26:e December
Fortfarande insnöad. Vad fan skulle jag flytta hit för, jävla håla!! Och allt var HENNES idé.. Hon går mig på nerverna...

28:e December
Fortfarande insnöad. Satmaran gör mig galen.

29:e December
25 cm till. Harry säger att jag måste skotta taket annars kan det rasa in. Jävla dumskalle, tror han att jag är helt sänkt eller??

30:e December
Taket rasade in. Plogföraren har stämt mig på 1 miljon för att jag slog honom i huvet och kärringen har åkt till sin mamma...

31:a December
Eldade upp hela jävla hushelvetet.. Ingen mer snöskottning här!!

8:e Januari
Jag mår så bra. Jag älskar dom här små pillren dom ger mig men varför är jag fastbunden i sängen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.