Nästa artikel
Volvoägare utelåsta efter senaste uppdateringen
Nyheter

Volvoägare utelåsta efter senaste uppdateringen

Publicerad 25 april 2022
En uppdatering som skickats ut till ägare av nya Volvobilar kan i vissa fall göra att bilen inte längre känner igen nycklarna.

Volvo har gjort en stor sak av att mjukvaran i flera av märkets modeller numera kan uppdateras trådlöst via nätet. På så sätt kan ägaren få buggar fixade och nya finesser i bilen utan att behöva åka in till verkstaden.

Mjukvaruuppdateringar över nätet är något som Tesla var tidigt ute med. Andra biltillverkare har haft längre startsträcka eftersom bilens grundläggande teknik måste byggas om.

Men att bilen uppdaterar sig själv under natten, som i vissa fall är möjligt hos exempelvis Volvo, kan också innebära en viss risk om mjukvaran är felaktig på något sätt. I USA kommer rapporter från ett fåtal Volvoägare om att den senaste uppdateringen försatt bilen i ”inbrottsläge” vilket gör att bilen inte längre känner igen bilnyckeln och det blir omöjligt att starta bilen. Att göra bilen strömlös under 15 minuter ska ha hjälpt i vissa fall, men inte i samtliga.

Volvos nya infotainmentsystem bygger på teknik från Google och kan i vissa fall installera uppdateringar över natten på egen hand.

På ett svenskt Volvoforum rapporterar en Volvo XC60-ägare att bilen uppdaterats med ny mjukvara och att den därefter varit på verkstaden två gånger eftersom bilen inte längre känner igen nycklarna. Men det är inte bekräftat att det handlar om exakt samma problem.

Volvo Cars presstalesperson Magnus Holst bekräftar problemet och uppger att det påverkar ”ett mycket litet antal bilar”.

– Vårt kvalitetsteam arbetar direkt med våra återförsäljare för att säkerställa att kundfordon som påverkas av problemet åtgärdas omgående. Vi har ingen information om några problem för bilar i Sverige, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 25 april 2022 Detta hände mig, har en xc60…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.