Nästa artikel
Bilarna som strular mest och minst – Volvo långsamt bättre
Nyheter

Bilarna som strular mest och minst – Volvo långsamt bättre

Publicerad 22 februari 2021
Volvo klättrar en aning – men från en låg nivå – när amerikanska bilägare avslöjar märkena som strular mest och minst.

Det brukar vara Toyotas lyxbilsmärke Lexus som hamnar i topp när ägarna får betygsätta kvaliteten och driftsäkerheten i den amerikanska JD Power-undersökningen. Men förra året blev det faktiskt Hyundais konkurrent Genesis som knep förstaplatsen.

I årets upplaga gör Lexus dock comeback i topp. Porsche hamnar på andra plats följt av Kia och Toyota.

Årets siffror blev rekordbra för biltillverkarna. Totalt rapporterades 121 problem per 100 bilar – lägsta siffran någonsin i undersökningens över 30 år långa historia – jämfört med 134 förra året. 

För första gången är även Tesla med i JD Powers undersökning om driftsäkerhet, men tyvärr tillåter inte Tesla att JD Power frågar ägarna i 15 amerikanska stater. JD Power har försökt räkna ut en siffra ändå, som landade på 176 problem per 100 bilar – sämre än nästan alla andra tillverkare. Men det saknas alltså siffror för 15 stater.

Alla tyska premiummärken, inklusive Audi, klarar sig bättre än Volvo i årets undersökning.

Bättring för Volvo

Japanska biltillverkare hamnar inte nödvändigtvis i topp, trots att de historiskt sett ofta haft hög driftsäkerhet. Mazda presterar lika bra som snittbilen medan Subaru och Honda är sämre än snittbilen.

Volvo brukar inte ligga bra till i den här typen av undersökningar och så är det även i årets upplaga. Volvoägarna rapporterar 143 problem per 100 bilar. Det är dock en väsentlig förbättring jämfört med förra årets resultat på 185 problem per 100 bilar.

Volvos resultat är inte lika illa som för volkswagen, Jaguar, Alfa Romeo eller Land Rover, men det är betydligt sämre än för Audi, BMW och Mercedes.

Allt färre bilägare rapporterar mekaniska fel på sina bilar som gör att de inte kan köras. Däremot ökar problemen med bilarnas teknik och infotainmentsystem.

I studien får bilägarna rapportera in hur många problem de haft med sin bil i åtta olika kategorier under det senaste året. Totalt deltog 33 251 ägare av bilar av modellår 2018.

Läs också: Bilarna som strular mest – Volvo i bottenligan

Japanska biltillverkare brukar ligga bra till när det gäller problemfritt ägande, men Honda lyckas inget vidare i JD Powers undersökning.


Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.