Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bilarna som strular mest: Volvo och Tesla i botten

Publicerad 25 juni 2020
Många premiummärken hamnar i botten i en ny undersökning där ägarna rapporterar vilka problem de haft med sin nya bil. I topp finns däremot en stor överraskning.

Flera populära premiummärken får uselt resultat i en ny undersökning om kvalitet precis efter bilköpet. Både Mercedes, Volvo, Audi och Tesla överraskar med missnöjda ägare.

Undersökningen är gjord av amerikanska JD Power, som intervjuat bilägarna direkt, och publiceras en gång om året. Resultatet visar hur många problem som bilägarna upptäckt med sin nya bil under de första tre månaderna efter köpet. Undersökningen används ofta som måttstock bland biltillverkarna men säger alltså inget om kvalitet och driftsäkerhet på längre sikt.

Vad som klassas som ett problem är upp till bilägarna, så det behöver inte handla om allvarliga mekaniska problem – det är oftare olika typer av elfel eller mjukvarufel. En fjärdedel av alla klagomål har med infotainmentsystemen att göra. Men oavsett upplevs det som problematiskt av ägaren.

Många Teslaägare rapporterar att de haft någon form av problem med sin bil under de första 90 dagarna.

250 problem per 100 bilar

Tesla har tidigare inte godkänt att JD Power kontaktat ägarna i 15 amerikanska stater. Men i år har JD Power själva samlat ihop data från ägare i de övriga 35 staterna och på så sätt gjort en statistisk uppskattning om hur resultatet skulle se ut. De allra flesta Teslaägare som deltagit i undersökningen äger en Model 3.

Det blir inga rosiga siffror för Tesla. Den uppskattade siffran på 250 problem per 100 bilar placerar Tesla på absolut sista plats långt efter näst sämsta märket, Land Rover, med 228 problem per 100 bilar.

Problemen som ägarana rapporterar är ofta kosmetiska och det kan till exempel handla om lackproblem, dålig karosspassform och olika typer av missljud från inredningen.

Läs också: Nyblivna ägare vittnar om kvalitetsproblem i Tesla Model Y

Kia lyckas bra i undersökningen och får toppbetyg.

Flera premiummärken i botten

Volvo har fått dåligt resultat i flera JD Power-undersökningar på sistone och nu ligger märket på en föga smickrande fjärde plats från botten, om vi räknar in Teslas resultat. Volvoägarna har rapporterat 210 problem per 100 bilar.

Inte heller Audi, Mercedes, Jaguar eller Porsche får särskilt bra betyg – samtliga hamnar långt under snittbilen. Det gör även Subaru som brukar hamna i topp i flera andra undersökningar som tittar mer på kvalitet över tid.

Kring snittbilen hittar vi bland andra BMW och koncernsyskonet Mini, Ford, Nissan och Lexus. Uppe i toppskiktet finns – kanske något överraskande – flera amerikanska märken som Dodge, Chevrolet och Ram. De brukar annars hamna mycket långt ned i den här typen av undersökningar.

Även Kia rosas av ägarna och rapporterar 136 problem per 100 bilar.

Läs också: Bästa bilarna enligt ägarna – tyskt både i toppen och botten

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.