Nästa artikel
Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept: Hybrid som kör 45 kilometer på el
Nyheter

Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept: Hybrid som kör 45 kilometer på el

Publicerad 4 januari 2012 (uppdaterad 5 januari 2012)
Volvos nya konceptbil kombinerar eldrift med en ny bensinmotor. Förbrukning: 0,23 liter/mil. Räckvidd på el: 45 kilometer.

Volvo har tagit fram en ny konceptbil utifrån kompaktsuven XC60, ett smakprov på en framtida hybridmodell. Bilen premiärvisas på bilsalongen i Detroit andra veckan i januari.

Framhjulen drivs av en turboladdad bensinare från Volvos kommande, fyrcylindriga motorfamilj. Motorn levererar 280 hk och 380 Nm via en åttastegad automatlåda, också den nyutvecklad.

Peter Martens, som leder Volvos tekniska utveckling, menar att de fyrcylindriga motorerna får jämförbar prestanda med nuvarande sexor och 35 procent lägre förbrukning än dagens fyror.

– Det är dags att sluta räkna cylindrar. Fokus på fyrcylindriga motorer är det mest effektiva sättet att snabbt minska CO2-utsläpp och bränsleförbrukning utan att kompromissa med kundernas förväntningar på körglädje och prestanda, säger han i en kommentar.

Den moduluppbyggda motorfamiljen kallas Volvo Environmental Architecture. Jämfört med nuvarande motorer är de unika delarna färre och vikten betydligt lägre.

Två elmotorer
Utöver bensinmotorn drivs bakhjulen av en elmotor som utvecklar 70 hk och 200 Nm. Strömmen hämtas från ett batteripaket av typen litiumjon som placerats under golvet i bagageutrymmet.

Bilen saknar mekanisk kraftöverföring till bakaxeln, kraften fördelas istället via en central styrenhet. Knappen ”AWD” på instrumentpanelen aktiverar elektrisk fyrhjulsdrift.

Via ytterligare tre knappar kan föraren välja hur motorerna ska användas. ”Pure” innebär eldrift med räckvidd upp till 45 kilometer. ”Hybrid” är standarläget där båda motorerna samverkar till en förbrukning på 2,3 l/100 km och CO2-utsläpp på 53 g/km.

”Power” är prestandaläget som ger en sammanlagd effekt på 350 hk och vridmoment på maximalt 580 Nm. Accelerationen 0-100 km/tim avverkas på 6,1 sekunder. Volvo menar att prestandan är jämförbar med en åttacylindrig motor, därav beteckningen T8 på bakluckan.

Laddas gör bilen via ett vanligt vägguttag eller en särskild laddstation. Med 230 volt och 12 ampere är batterierna fyllda på 3,5 timmar.

XC60 Plug-in Hybrid Concept har dessutom en integrerad startmotor/generator som placerats mellan bensinmotorn och växellådan. Denna elmotor ger 45 hk extra vid acceleration och laddar bilens batterier vid inbromsning.

Kompletterar dieselhybrid
I slutet av 2012 lanserar Volvo dieselhybriden Volvo V60 Plug-In Hybrid i Europa. Kombinationen av bensin och el är främst avsedd för andra marknader.

– Bensinvarianten har stor potential på flera marknader som är avgörande för våra ambitiösa tillväxtplaner, till exempel USA, Kina och Ryssland, säger Volvochefen Stefan Jacoby.

Diskutera: Vad tycker du om Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-01-04 13:27
Swenssons

Det e visserligen bra med låga utsläpp men vi får hopas att inte Volvo oxå hamnar i "hybridträsket"... Att köra på el e inte alls bra, jag läste härom månaden att effektiviteten i de elproducerande kraftverken e bara ca 30%. Det gör att det går åt 3 Kwh tex olja eller kol för att tillverka 1 Kwh el.... Alltså totalt feltänkt att börja köra bilar på el där dessutom en annan bieffekt e att elpriset generellt kommer att stiga å det rejält eftersom elbilen kommer att tränga ut annan elkonsumtion å då blir det än större elbrist å då får vi ännu högre elpriser än vi har idag. Så tyvärr Volvo el - eller - hybrid bilen e tyvärr inte rätt väg att gå!

#2 • Uppdaterat: 2012-01-04 13:42
Mistro

Sedvanlig Bullshit som bildat myter om elbilen innan den ens har kommit ut i handeln har det alltid varit!
Blir denna bilen verklighet så kommer den troligtvis att kosta det dubbla utav vad V60 hybrid kostar och hur många bilar säljer man då?

Det är precis den här vägen som vi skall vandra,...problemet är bara oljebolagens och biltillverkarnas ovilja till detta.
Om ett par år så kommer säkert dem flesta tillverkare "plötsligt" ha bilar liknande den här eller i vart fall Hybrider utav olika slag för att visa att de "följer med"!

Statistiken för sålda bilar kommer dock ligga i botten ett par Decennier till!

#3 • Uppdaterat: 2012-01-04 14:39
Mythbuster

Swensson. Rätt och fel. Verkningsgrad för elproduktion via ångcykeln ligger på drygt 30%. Detta gäller då traditionella kolkraftverk, oljekondens och kärnkraft. Samma teknik i princip sen 1800 talet. För ett gaskombikraftverk kan elverkningsgraden hamna på drygt 50%. På dessa kraftverk kan man också använda överskottsvärmen i fjärrvärme och då hamnar totalverkningsgraden på ca 100% (räknat på det lägre värmevärdet) Fjärvärme gäller dock inte kärnkraft som inte är anslutna. Detta skall man dock jämföra med bil där en dieselmotor kan i bästa fall komma upp till 30%. Och då med ett högre raffinerat bränsle än i de större anläggningarna. Dessa har dessutom möjlighet till högre rening och CO2 lagring. Men för resonemanget skull kan du jämföra att göra el av 1 liter bensin och köra bil alternativt stoppa in 1 liter direkt i bilen. Då kommer du lite längre på el, får bättre rening och fjärrvärme på köpet. . Men .. du har väll valt att köpa förnyelsebar el vilket gör att hela resonemanget kring verkningsgrader inte spelar någon roll då det är annan teknik. Någon elbrist lär det dock inte bli. Är inte så mycket energi som behövs jämfört med vad som används totalt.

#4 • Uppdaterat: 2012-01-04 18:19
dogdex

Jag förstår inte varför dom skall ha så stor motor när man inte får köra så fort och man kall väl försöka att hålla ner bränsleförbrukningen Bygg en billig hybrid om ni skall bygga en så vanligt folk har råd att köpa för dom som ni bygger i dag är ju bara lisingbilar eller för dom som har gott om pengar och det är inte många i dag tyvärr.

#5 • Uppdaterat: 2012-01-04 18:37
Granlund (ej verifierad)

4.5mil på 11.3kwh är rätt energitörstigt

#6 • Uppdaterat: 2012-01-04 18:54
Thommys

Tack Mythbuster! Denna information finns det behov av allt jämt artiklarna handlar om elfordon. Den är många huvuden som måste upplysas.

dogdex. Tekniken är än så länge så dyr att bilen ändå blir dyr. Då är det bättre att krydda lite extra för att kunna sälja till de som har pengar och som har krav på prestanda. Dessutom lyfter dessa bilar elbilen till något modernt och kvickt och inte något mossigt och slött. Jag tycker detta är en bra väg att gå så att elbilen marknadsförs på ett bra sätt. Man skulle ändå inte klara av några stora serier i dag, och då är det bättre att hålla ner produktionen med höga priser.

#7 • Uppdaterat: 2012-01-04 19:18
Mythbuster

Granlund hur får du fram den förbrukningen? Om batteriet laddas fullt på 3,5h med 12 A och 230 V blir det 230 * 12 * 3,5/1000 = 9,66 kWh i batteriet (effekten P = spänningen U * Strömen I). Om detta räcker till 4.5 mil blir snittet 9,66/4,5= 2,14 kWh/mil. Med ca 1 -1,5 sek per kWh blir då milkostnaden mellan 2 till 3 sek milen. Känns verken energitörstigt eller dyrt. Någon annan information kan inte jag hitta i texten. (jämför t.ex. 0,59 l/mil och diesel 9,9 kWh/l vilket då ger 5,8 kWh/mil dvs nästan tre gånger högre)

#8 • Uppdaterat: 2012-01-04 20:27
Granlund (ej verifierad)

Myth:
På bilderna ser du att det står 12kwh på batteriet, v60 har samma batteri och där används 11,3kwh. Det blir 2,5kwh per mil. Nissan Leaf går på ungefär halva den mängden ström...

#9 • Uppdaterat: 2012-01-04 20:46
Roger Skagerström

dogdex: Som jag sagt innan - min teori är att bilen i sig blir så dyr att undermotorisera den med tex en Drive-motor skulle döda den totalt på marknaden. Det skiljer troligen inte mycket i tillverkningskostnad mellan 280-hästarn och Drive-motorn. Möjligen att turboaggregat och bättre kattar drar upp priset en aning, men inte värr än att det knappt blir märkbart på slutpriset.

Om bilen kostar 550-600 000 kr i handeln krävs det mos under huven, det är bara så. Den hade som sagt knappast blivit billigare med mindre motor, men motoreffekten kan vara med att motivera priset.

#a • Uppdaterat: 2012-01-04 20:50
Mythbuster

Granlund. Tack då förstår jag. Dock används aldrig hela mängden i li jon batterierna. De skadas då. Ca 5-10% av energimängden skall vara kvar. Hittar ingen förbrukning för Leaf på Nissans hemsida. Det är de lagskyldiga till då bilen säljs. Detta kan dock bero på att NEDC räknar lite knasigt på elbilar och de får då en högre förbrukning än verkligt. På engelska wikipedia specas dock furbrukningen till 2.1 kWh/km men det är då troligt att det är via den amerikanska tstcykeln. Hur som helst inte särksilt relevant att jämföra in liten SUV med en B bil och en batteribil med en laddhybrid. Bättre att jämföra mot om bilen kördes på diesel/bensin. Viktiga frågan är framförallt hur får man kunderna att köra på el så mycket som möjligt och välja bra el famför fulel.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.