Nästa artikel
Volvo rensar bort bilhandlare i Tyskland – utan förvarning
Nyheter

Volvo rensar bort bilhandlare i Tyskland – utan förvarning

Publicerad 2 mars 2023 (uppdaterad 2 mars 2023)
Nästan en tredjedel av alla Volvos återförsäljare i Tyskland sägs upp eftersom de säljer för få bilar. ”Många har problem att möta Volvos krav”, säger handlarchefen.

Volvo ska kapa ordentligt i det tyska nätverket med återförsäljare. Nästan en tredjedel av handlarna försvinner – det meddelades på ett videomöte på onsdagen, skriver Automobilwoche.

Totalt handlar det om 68 av 227 Volvohandlare som får kalla handen. Avtalet sägs upp, men bilförsäljningen får fortsätta under uppsägningstiden som är två år. Vissa av handlarna har sålt Volvo i 50 års tid och någon förhandling med respektive handlare har inte skett, enligt branschsajten KFZ Betrieb. I stället fick handlarna beskedet via mejl och post samma dag som den digitala presentationen.

– Vi har en hög handlartäthet som inte kommer vara nödvändig i framtiden, säger Torben Meyer, chef för bilhandlarutveckling på Volvo Cars i Tyskland, till Automobilwoche.

Han nämner framför allt den digitala försäljningen som anledning: allt fler Volvobilar kommer säljas på nätet och många bilhandlare har försäljningsnivåer som inte är lönsamma.

”Vi har en hög handlartäthet som inte kommer vara nödvändig i framtiden”

Samtidigt behöver bilhandlarna göra stora investeringar när det säljs fler elbilar. Men försäljningen av elbilar kan samtidigt innebära lägre vinstmarginal – en farlig kombination för bilhandlarna.

– Många av våra partners har allt mer problem att möta Volvos krav, säger Torben Meyer.

I snitt såldes 180 bilar per Volvohandlare under 2022. Snittet i Tyskland är 231, enligt siffror från analysföretaget ICDP.

2020 valde Volvo i Sverige att säga upp avtalet med Bilia, men ett drygt år senare tecknades ett nytt avtal där 34 av anläggningarna blir kvar. Även i Sverige ska Volvo storsatsa på onlineförsäljning, och flera externa bilhandlare har köpts upp av Volvo.

– Konsolidering och omstrukturering av det svenska handlarnätverket har pågått sedan länge och det arbetet fortgår enligt plan, säger Magnus Holst på Volvo Cars informationsavdelning till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2 mars 2023 Jag tror volvo kommer att…
  • 2 mars 2023 Mäkinen Precis vad jag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.