Nästa artikel
Volkswagen ska utveckla egen teknik till nya elbilar
Nyheter

Volkswagen ska utveckla egen teknik till nya elbilar

Publicerad 20 februari 2023 (uppdaterad 20 februari 2023)
Volkswagen vill minska beroendet av underleverantörer och utveckla mer elbilsteknik på egen hand.

Volkswagen ska utveckla en helt egen drivlina för elbilar ”i huset”, och minska beroendet av underleverantörer. Den nyheten presenterades på VW-koncernens särskilda teknikdag.

Vid sidan av batteriet och elmotorn ska VW-koncernen även ta fram egna växelriktare och temperatursystem för elbilar. Volkswagen hoppas kunna pressa ned kostnaden med 20 procent på sikt.

– Vårt mål är att uppnå teknologiskt ledarskap även inom elmobilitet, säger Thomas Schmall-von Westerholt, styrelseledamot i Volkswagen med ansvar för teknologi.

Volkswagens nya enhet för att styra bilens och batteriets temperatur (till vänster) blir betydligt effektivare och mer kompakt än dagens system (till höger).

Volkswagen har mängder av underleverantörer men har också utvecklat mycket teknik ”i huset” de senaste åren. Det har inte alltid gått enligt plan. Ett exempel är Volkswagens infotainmentsystem i de eldrivna ID-bilarna som haft mängder av buggar.

Trots det säger VW-chefen Oliver Blume att koncernen står för ”första klassens produkter och teknologier”.

– Tack vare VW-gruppens storlek och bredd, samt den interna expertisen, kan vi dra nytta av enorma skalfördelar. Det gynnar våra kunder och gör våra bilar ännu bättre.

Volkswagens plan
  • Egen växelriktare som blir modulär och får stöd för allt från billiga budgetelbilar till prestandaelbilar med över 500 kW (680 hk).
  • Eget temperaturstyrningssystem som blir betydligt lättare och mer kompakt än dagens system som består av individuella moduler och långa sladdkopplingar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 21 februari 2023 Gillar översättningen av in…
  • 21 februari 2023 Det Tesla gjort är att genom…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.