Nästa artikel
Volkswagen Passat – sjunde upplagan är här
Paris

Volkswagen Passat – sjunde upplagan är här

Publicerad 30 september 2010 (uppdaterad 3 februari 2011)
Nu rycks skynket från nya Volkswagen Passat. Motorerna blir snålare, utrustningslistan utökas och formgivningen lånar drag från Volkswagen Phaeton. Leveranserna inleds i början av 2011.

Bilsalongen i Paris har nu öppnat och världspremiärerna avlöser varandra. Volkswagens största nyhet är utan tvekan nya generationen Volkswagen Passat.

Sedan modellen introducerades 1973 har mer än 15 miljoner exemplar sålts runt om i världen. Nuvarande Volkswagen Passat lanserades 2005 och bilen som nu presenteras är den sjunde generationen i ordningen.

Men är det ett riktigt generationsskifte? Generation sju bygger på samma plattform som sexan och förändringarna till trots kan modellen inte benämnas som en helt ny bil.

Likväl finns det många nyheter att rapportera om.

Drag från Phaeton
Framtill på bilen har Volkswagen anpassat Passat enligt märkets nya så kallade design-DNA. Formgivarna har bland annat lånat drag från större och mer exklusiva Volkswagen Phaeton.

Strålkastarna är nya och grillen består numera av fyra tvärställda ribbor. Karosslinjerna har blivit mer tydligt markerade och baktill upplevs bilen aningen bredare.

Insidan har fått en rejäl genomgång med en lång rad nyheter. Däribland märks nackstöd som kan justeras horisontellt, nya dörrsidor med belysning som tillval, klimatstol med massagefunktion och en analog klocka i mitten av instrumenttavlan.

Dessutom har instrumentpanelen och mittkonsolen med tillhörande instrument och reglage fått en ny formgivning. Enligt Volkswagen har kvalitetskänslan skruvats upp ytterligare.

Därtill har listan med utrustningen utökats med nya finesser. Bland annat hjälpsystemet Easy Open som kan fås till Volkswagen Passat som sedan. Med en fotrörelse bakom bilen kan systemet, via en sensor i stötfångaren, automatiskt öppna bagageluckan. Praktiskt när armar och händer är upptagna.

0,41 liter per mil
Sju motorer kommer att stå till förfogande när bilen lanseras, fyra bensinare och tre dieslar i effektspannet 105 till 300 hästkrafter.

Snålast är turbodieseln på 105 hästar och 250 newtonmeter som ger en förbrukning på 0,41 liter/mil och ett CO2-utsläpp på låga 109 gram/km.

En annan intressant motor är den överladdade 1,4-litersmotorn med turbo och kompressor som drivs av fordonsgas och levererar 150 hästkrafter. Ytterligare en motor på 1,4 liter med turbo, kompressor och 160 hästar har anpassats för etanol.

Volkswagen uppger att motorerna blivit upp till 19 procent mer effektiva jämfört med den utgående generationen.

Nya Volkswagen Passat anländer till svenska bilhallar i början av 2011, både som sedan och kombi.

Diskutera: Vad tycker du om nya Volkswagen Passat?

Relaterade bildspel

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-09-30 08:50
jarl s (ej verifierad)

Ser rätt likadan ut. Men är säkert bra. Som nya Golfen.

#2 • Uppdaterat: 2010-09-30 10:02
Jägaren (ej verifierad)

Det hade inte gjort något designen hade varit lite mer djärv. Den är ganska lik den nuvarande modellen, tyvärr.

#3 • Uppdaterat: 2010-09-30 10:20
U.L. (ej verifierad)

Det är många som tycker att VW-design är tråkig med rätta, men det är tydligen detta som säljer.

#4 • Uppdaterat: 2010-09-30 10:56
Gösta_L

Det är bara att hålla med föregående talare, ser i princip exakt likadan ut som nuvarande modell. Hoppas att VW behåller stolarna som de är, för de ytterst komfortabla.

#5 • Uppdaterat: 2010-09-30 11:05
Raymond K (ej verifierad)

Passat har alltid varit trevliga att köra och trevliga att äga, men designen har inte på någon årsmodell varit speciellt snygg.
Inte ful heller för den delen men lite utslätad.
Måste säga att jag faktiskt föredrar förra modellens front, den nya fronten gör bara bilen ännu mer utslätad.

#6 • Uppdaterat: 2010-09-30 11:35
Gösta_L

Noterar att även Passaten i likhet med nya Volvon saknar skyddslister på dörrarna. Kanske finns som tillbehör, men varför väljer man att visa en bil på mässan som inte har alla tillbehör? En sådan elementär sak som dörrlister borde ju vara en självklarhet.

#7 • Uppdaterat: 2010-09-30 12:22
mctar (ej verifierad)

Man har tydligen flyttat ner listen till underkant dörr... På den tidigare satt den vid plåtvecket, där gör den nytta, inte i uk dörr.
Personligen tycker jag denna är snygg, särskilt lyktorna fram. Dessa kallas säkert "bi-xenon plus med kurvljus" och kostar säkert 15.000:- extra!

#8 • Uppdaterat: 2010-09-30 14:31
A Sundberg (ej verifierad)

Jag hoppas den är bättre än den gamla som verkligen är av usel kvalitet, har själv en 2006 Passat och det är bara problem, suck..

#9 • Uppdaterat: 2010-09-30 16:18
jan edman (ej verifierad)

Är det inte bara en facelift ?Reklammakarna har tydligen lyckats bra

#a • Uppdaterat: 2010-09-30 17:25
nuppe

Jag tycker att den är klart snyggare än föregångaren och den har en ganska diskret utformningsom onte sticker ut och det behöver den ju inte heller.
Att ta bort skyddslisterna är ju ganska fånigt, men de sitter ju ändå inte där de ska då parkeringsgrannen slår upp dörren.
Kul med en snyggare färg på inredningen istället för den alltför vanliga mörkgrå/svarta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.