Nästa artikel
Volkswagen köper halva Porsche
Nyheter

Volkswagen köper halva Porsche

Publicerad 22 oktober 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Volkswagen köper 49,9 procent av aktierna i Porsche - för 40 miljarder kronor. Affären innebär en vändning eftersom det först var Porsche som ville köpa Volkswagen.
I somras presenterades en etappvis sammanslagning av den lilla sportbilstillverkaren Porsche och den stora Volkswagenkoncernen. Tanken var att Volkswagen skulle ta över Porsche och integrera märket i sitt märkesstall, vid sidan om bland andra Audi, Bentley, Bugatti och Lamborghini - men behålla Porsche som ett självständigt märke.

Under första etappen av affären skulle Volkswagen köpa 42 procent av aktierna i Porsche för 34 miljarder kronor. De siffrorna förändras nu eftersom prissumman vuxit till 40 miljarder kronor och då för 49,9 procent av Porsche.

Volkswagen meddelar att detta är en utmärkt utveckling av företagens samarbete och ambitionen är att under 2011 nå ett fullständigt sammangående.

Först var det Porsche som ville köpa
Denna utveckling skulle kunna beskrivas som ironisk eftersom det först var Porsche som ville köpa Volkswagen. 2005 inledde Porsche detta högriskprojekt då man inledningsvis köpte 18,65 procent av aktierna för att sedan under 2008 köpa till sig totalt 51 procent.

Det tycktes osannolikt att den lilla, men lönsamma, biltillverkaren skulle ta över den enorma tyska koncernen. Och det var det också.

Tvingades till fusion
När sämre ekonomiska tider kom blev Porsche svårt skuldsatt och tvingades till slut till en etappvis fusion med Volkswagen.

Samarbetet har även konkreta följder eftersom Volkswagenteknik används i en tredjedel av Porsches modeller, inklusive Cayenne och Panamera.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.