Nästa artikel
Vinfast e35 och e36 – två nya elbilar på väg till Europa
Nyheter

Vinfast e35 och e36 – två nya elbilar på väg till Europa

Publicerad 21 november 2021 (uppdaterad 9 februari 2023)
Den vietnamesiska biltillverkaren Vinfast siktar på Europa med två nya elsuvar. Toppmodellen klarar över 60 mil på en laddning.

Det blir allt trängre på elbilsmarknaden. Flera nya bilmärken har gjort sitt intåg på den svenska marknaden de senaste åren, bland andra DFSK och MG.

Snart ska även vietnamesiska bilmärket Vinfast börja sälja bilar i Europa. Om märket även kommer till Sverige återstår att se.

Vinfast har tidigare visat upp flera elbilsmodeller och nu sker den officiella premiären av två av dem, på bilsalongen i Los Angeles.

 

Först ut är Vinfast VF e36 som är en stor suv-modell med tre stolsrader och som är hela 5,12 meter lång. Den har dubbla elmotorer på över 400 hk och köparna kan välja mellan två batteripaket där det större ger en räckvidd på över 60 mil.

På teknikfronten finns bland annat en infotainmentskärm på 15,4 tum, panoramatak, adaptiva LED-strålkastare, head up-display och diverse förarassistanssystem. Modellen har särskilda ”luftgardiner” på taket och infällda dörrhandtag för att sänka luftmotståndet.

 

Vinfast VF e35 är något mindre men finns också med två olika batteripaket. Här ligger räckvidden på upp till 50 mil.

Det finns än så länge inga prisuppgifter, men märket ska locka köpare med ”rimliga” priser.

– De här bilarna kommer klara höga säkerhetskrav och erbjuda en enastående och komfortabel körupplevelse, säger Michael Lohscheller, chef för Vinfast Global.

”Inget snicksnack”

Den som tycker namnet känns igen har rätt: Michale Lohscheller har tidigare varit chef för Opel. Enligt honom går allt mycket, mycket snabbare på Vinfast än hos den tyska tillverkaren.

– I Tyskland finns många äldre som vill försvara vad de åstadkommit eller vad de har. I Vietnam finns många yngre som vill åstadkomma något först och som jobbar hårt för att klara det, säger han i en intervju med Edison.

Han vill dock inte avslöja något försäljningsmål. Först ut är lansering i Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

– Vi ska bli en global tillverkare av elbilar, mycket innovativa och med helt ny teknologi. Med smarta erbjudanden, men utan ”snicksnack”.

Produktionen sker i Vietnam men på sikt kan märket eventuellt öppna en anläggning även i USA. Vinfast ska sälja bilar direkt till köparna och inte gå via externa återförsäljare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 14 december 2021 Pi skrev: ...liksom…
  • 14 december 2021 ...liksom nystartade som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.