Nästa artikel
Vinfast VF32 och VF33 – här är nya elsuvarna som intar Europa
Nyheter

Vinfast VF32 och VF33 – här är nya elsuvarna som intar Europa

Publicerad 26 januari 2021 (uppdaterad 9 februari 2023)
Ett vietnamesiskt bilmärke siktar på att börja leverera två elbilsmodeller till europeiska köpare.

Det dyker upp flera nya uppstickare som vill sälja elbilar i Europa. De flesta är kinesiska, och dit hör bland andra MG, Xpeng och Aiways som alla visat upp eldrivna modeller.

Men även vietnamesiska biltillverkaren Vinfast verkar sikta på en Europalansering under de närmaste åren. Företaget har tidigare visat upp en sedanmodell och en suv som designats av Pininfarina och där 60 000 vietnameser fick vara med och rösta fram den slutgiltiga designen.

Företaget har beskrivit bilarna som en blandning mellan italiensk design, vietnamesisk anda och tysk teknik.

De senaste modellerna från Vinfast heter VF32 och VF33, och det handlar om två eldrivna suvar eller crossovermodeller. Planen är att börja leverera de första bilarna i juni 2022.

Planen är att börja leverera de första bilarna i juni 2022

Vinfast VF33 ser ut att vara en utmanare i samma klass som Volvo XC90 och den får två elmotorer med en systemeffekt på omkring 400 hk. Batteripaketet på 106 kWh ska ge en räckvidd på 57 mil, men det är oklart enligt vilken körcykel – förmodligen handlar det inte om den europeiska WLTP-körcykeln utan om den mer tillåtande NEDC.

Bilen får ett stort glastak, infotainmentsystem med liggande 15,4-tumsskärm samt avancerade förarstödssystem med kameror och lidarsensorer.

Läs också: Folkvald design från VinFast

Vinfast VF32 är en mindre modell som kommer i flera utföranden med en eller två elmotorer. Här får köparna nöja sig med ett 90 kWh-batteri och någon räckviddssiffra finns ännu inte. 

Modellerna ska gå att beställa i november, även i Europa, men det återstår att se vilka länder som blir först ut.

Läs också: Vietnamesiska VinFast visar nytt i Paris

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.