Nästa artikel
Vinfast siktar på Europa – då kommer nya elbilarna
Nyheter

Vinfast siktar på Europa – då kommer nya elbilarna

Publicerad 3 maj 2021
Vietnamesiska elbilsmärket ska lanseras i både Nordamerika och Europa om ett drygt år, bekräftar märkeschefen i en intervju.

Det har dykt upp flera nya utmanare i elbilsvärlden. Alla har inte hittat till Europa ännu, men vissa är faktiskt på väg hit.

Vietnameriska biltillverkaren Vinfast har visat upp flera nya modeller de senaste åren och ska locka med ”vietnamesisk anda, italiensk design och tysk teknik”. Tidigare i år kom uppgifter om två nya modeller som även ska säljas på den europeiska marknaden.

Vinfast VF33 ser ut att vara en utmanare i samma klass som Volvo XC90 och den får två elmotorer med en systemeffekt på omkring 400 hk. Vinfast VF32 är en mindre modell som kommer i flera utföranden med en eller två elmotorer.

Vinfast är numera Vietnams femte mest sålda bilmärke

Företaget har klättrat snabbt i den inhemska registreringsstatistiken och Vinfast är nu landets femte mest sålda bil, före bland andra Mitsubishi, Ford och Honda. Lanseringen i USA och Europa är planerad till 2022, enligt märkeschefen Nguyen Thi Van Anh.

– Vi kommer till USA, Kanada och Europa samtidigt. I Europa kommer vi till Tyskland, Frankrike och Nederländerna, säger han i en intervju med Reuters.

Tanken är att sälja bilarna med batterileasing för att kunna pressa ned priset på själva bilen. När batterikapaciteten går under 70 procent byts det ut. Det är samma idé som Renault tidigare testat och övergett.

Vinfast ägs av konglomeratet Vingroup som faktiskt grundades i Ukraina och först ägnade sig åt att sälja snabbnudlar. Nu ingår även skolor, sjukhus och mobiltillverkare i koncernen.

Läs också: Nya elbilsmodellen som siktar på Volvo XC90

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.