Nästa artikel
Vätgasbilen Hyundai Nexo slår rekord – kör 89 mil på en tank
Nyheter

Vätgasbilen Hyundai Nexo slår rekord – kör 89 mil på en tank

Publicerad 19 maj 2021
Hyundai är en av få biltillverkare som har en vätgasbil till salu. Foto: Hyundai
Hyundais vätgasdrivna suv har slagit distansrekord i den australiensiska öknen.
En standardutrustad Hyundai Nexo, som har en på pappret-räckvidd på 666 kilometer, har körts 887,7 kilometer från Melbourne till Broken Hill i den australiensiska öknen på en tank vätgas. Det är ett nytt rekord för serieproducerade vätgasdrivna bilar, skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.

Totalt gjorde bilen av med 6,27 kilo vätgas under resan, vilket ger en snittförbrukning på 70,6 gram per mil. Snitthastigheten var 66,9 km/h.

Hyundai är, tillsammans med Toyota och Honda, en av få biltillverkare som har vätgasbilar till salu i en tid då de flesta lägger sina resurser på batteridrift. 

Fördelen med vätgasbilar är att de kan fyllas med bränsle på ungefär lika lång tid som det tar att tanka en bensin- eller dieselbil. Det är dock fortfarande väldigt glest mellan tankstationerna, vilket gör dem svåra att använda.

Vätgasdrift är också ineffektivt energimässigt – mindre än 40 procent av energin som går åt för att producera klimatneutral vätgas finns kvar för att faktiskt driva bilens elmotor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.