Nästa artikel
Varnas efter alkoholtest på diplomat
Nyheter

Varnas efter alkoholtest på diplomat

Publicerad 9 november 2012 (uppdaterad 20 november 2012)
Rikspolisstyrelsen riktar en disciplinär varning mot ett polisbefäl i Västerås sedan en diplomat testats i en alkoholkontroll.

Diplomaten stoppades vid en nykterhetskontroll i Sala i januari och uppmanades där att blåsa i polisens mätinstrument, men diplomaten vägrade och hänvisade till den diplomatiska immunitet som innebär att utländska diplomater inte kan åtalas.

Polisbefälet på plats krävde att få se ett diplomatpass, men personen som utgav sig för att vara diplomat visade bara ett identitetskort från utrikesdepartementet.

Diplomaten som tvingades att blåsa anmälde sedan ärendet som integritetskränkande och nu har Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd varnat polisbefälet för felaktigt agerande. I stället skulle diplomatens identitet ha kontrollerats via utrikesdepartementet, uppger Rikspolisstyrelsen.

Diskutera: Gjorde polisen rätt eller fel?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-11-09 13:55
Förstikön (ej verifierad)

Känns skit att polisen inte får göra sitt jobb för att en delinkvent anför sin diplomatstatus. En gång i tiden var avsikten med detta skydd att en diplomat, dvs. ett sändebud från ett annat land, inte skulle behöva riskera sitt liv i samband med sitt uppdrag. Nu handlar det uppenbarligen om att undvika straff för rattfylla och andra förseelser. Minns själv incidenter med bekanta som arbetade på svenska ambassader i utlandet och klarade sig undan rätt allvarliga incidenter i diverse apländer. Inget jag känner mig stolt över som svensk. Lika litet som jag uppskattar det när dessa nationers företrädare pissar svenska lagar och medborgare i ansiktet. Man får hoppas på att omdömet "persona non grata" kommer till användning i detta fall.

#2 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Har rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd kommit fram till att den enskilde polismannen handlat fel enligt gällande lagar så är det väl så.

Sen kan jag ju tycka att diplomater ofta missbrukar sin immunitet och då ska de som sagt skickas ut ur landet med omedelbar verkan för att aldrig få sätta sin fot här igen, plus avtjäna lämpligt straff i det land som representeras.

#3 • Uppdaterat: 2012-11-09 14:56
thaifisken

Åtalsimmunitet är väl inte samma sak som utredningsimmunitet? Givetvis måste polisen kunna kontrollera diplomater även om det inte kan leda till åtal. Eftersom diplomater kan utvisas kan man ju tänka sig att en eventuell sådan måste föregås av en process (alltså utredning) där det undersöks om diplomaten i fråga gjort sig skyldig till ett brott som kan motivera en spark i baken ut ur landet.

På ett personligt plan skulle jag preja diplomaten av vägen om jag visste att denne var onykter och att det inte gjorde varken till eller från att ringa polisen. Fyllskallar - diplomater eller ej - äga inte rätt att vistas i trafiken bakom varken ratt eller styre.

#4 • Uppdaterat: 2012-11-09 14:56
stinky

Ja då har mina tvivel på rättsväsendet fått ytterligare ett tvivel,om det är så att en diplomat får köra onykter och därmed kunna förorsaka enorma tragedier då är det bara att beklaga för den berörde polismannen ska ha en eloge.
Skadorna vid en ev. olycka blir väl densamma om jag är en vanlig "svensson" el. en imun diplomat.

#5 • Uppdaterat: 2012-11-09 15:13
S-E S

Det är väl inget fel att alkotesta diplomaten. Om han testar positivt får han ju inget straff, men vad med en förstasida i en större tidning i stället?

#6 • Uppdaterat: 2012-11-09 16:15
systembolaget

Jag håller helt med thaifisken, diplomat eller inte , ingen skall köra bil med alkohol i kroppen, jäkla stolpskott tycker jag. All heder åt polismannen, som inte fogade sej utan stod på sej.

#7 • Uppdaterat: 2012-11-09 17:22
Focus

Polisen har att följa lagen. I detta fallet hedras polisen men om han under andra förhållande inte följer lagen så öser man galla över poliserna (alla urskillningslöst) oavsett om man endast sett en göra ett fel.
Tiden är förbi när polisen kunde göra ingripande efter eget tycke, tack och lov.

#8 • Uppdaterat: 2012-11-09 17:25
Hans_2

Skulle en diplomat inte kunna utsättas för alkotest????? Ut med diplomaten ur landet. om denne blåser positivt. Samma lagar måste gälla för alla. Endast nyktra förare bakom ratten!!

#9 • Uppdaterat: 2012-11-09 18:29
Focus

Åtnjuter människan diplomatisk immunitet i Sverige får han över huvudtaget inte antastas, hur illa det än låter. Har han diplomatisk immunitet i ett annat land men vistas i Sverige kommer det i ett annat läge.
I det här fallet skall endast rapportering ske till berörd ambassad som har att ta ställning till vad som skall ske. Sannolikt inget om inte polisen kan påstå att han dessutom varit påverkad.
Reglerna är samma i stort sett över hela världen.

#a • Uppdaterat: 2012-11-09 18:38
jom

Oavsett status skall man inte köra bil onykter.
Det är ju löjligt i ett "så kallat modernt samhälle" att diplomater skall vara undantagna och i princip kunna köra ihjäl några personer utan att stå till svars.
Man blir bara förbannad varje gång sådana här händelser uppstår.
Sätt fart på utrikesansvariga + EU + övriga konstellationer och fixa till reglerna så diplomater har samma ansvar som alla andra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.