Bild
Nästa artikel
Polisen kan få elektrisk pulskanon

Polisen kan få elektrisk pulskanon

Nyheter

VTI medverkar i det europeiska projektet Savelec som går ut på att utveckla en elektromagnetisk pulskanon som kan användas för att stoppa fordon.

Statens väg och transportforskningsinstitut, VTI, medverkar i det europeiska projektet Savelec, vilket går ut på att utveckla en elektromagnetisk pulskanon som polisen i framtiden ska kunna använda mot förare som inte samarbetar.

Exakt hur en sådan kanon skulle se ut och fungera är inte klart men det handlar om att skjuta iväg en elektromagnetisk puls mot ett fordon för att störa ut dess elektronik och på så sätt få fordonet att stanna.

Utvecklingsprocessen kommer att genomföras under tre års tid och förutom VTI utförs undersökningarna i samarbete med polis samt utländska forskningsinstitut och tillverkare av elektromagnetisk utrustning.

Förutom att konstruera själva kanonen i form av en prototyp går en stor del av projektet ut på att studera hur en sådan elektromagnetisk puls påverkar personerna inne i fordonet. Experiment där man skickar pulser mot olika delar av ett fordon ska genomföras för få till en så säker lösning som möjligt för människor i närheten.

Fordonets elektronik skulle kunna slås ut endast kortvarigt eller under en längre tid, och att ta reda på exakt hur ett fordon påverkas ingår också i experimenten. Till att börja med kommer testerna att göras på en bil utan förare med hjälp av en styrrobot.

Ingår gör också att undersöka saken ur juridisk synpunkt.

Diskutera: Vad tycker du om en elektromagnetisk pulskanon?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2012-04-27 14:26

Låter ju väldigt bra. Då kunde det bli ett slut på all jakt på fordonsförare som inte vill stanna för polisen.

#2
2012-04-27 15:03

Det här kommer att bli väldigt svårt att genomföra.
Jag har själv jobbat en del med EMP-skydd och även med EMP-sändarantenner.

En EMP är väldigt enkel att åstadkomma genom att släppa en Neutronbomb som kreverar på 10000m höjd, då allt elektroniskt styrt som inte är avstört blir utslaget på en omkrets av minst 10 mil.

Men utan denna väldiga energi kommer det att bli svårt eftersom pulsen är väldigt bredbandig och mattas snabbt.

Nästa fråga är hur man ska kunna slå ut elektronik temporärt.

Men skulle det bli verklighet så kommer en helt ny lönsam verksamhet att växa fram, nämligen att montera EMP-skydd!

#3
2012-04-27 16:22

Är detta verkligen möjligt?
Pulsen måste vara väldigt riktad för att inte påveka annan elektronik, framför allt den i andra fordon.
Äldre fordon lär väl inte påverkas, kanske inte heller alla tvåhjuliga motorfordon.
Hur pass sabbad är elektroni9ken efteråt?
Faran för människor oroar mig mindre.
Gissar att sändarbilen är väl skärmad. Något som väl det mer avancerade "buset" också kan göra.

Annars är idén alldeles utmärkt, som Hackenbush konstaterar.

#4
2012-04-27 16:39

Tja, kan ju kanske vara bra.

saabnisse skriver: "En EMP är väldigt enkel att åstadkomma genom att släppa en Neutronbomb som kreverar på 10000m höjd". Hmmm ... Neutronbomb - 10 000 meter - enkelt ... Njae ... =)

Men annars då? Hur blir det med en som har pacemaker? Eller annan för hälsan nödvändig utrustning?

#5
2012-04-27 16:54

Just det, somliga av oss har ju också inbyggd elektronik.
"Tänkte inte på det..."

#7
Förstikön
2012-04-27 18:36

Behövs inga neutronbomber. Det finns EMP-generatorer som ryms i vanliga attaché-väskor för kortare avstånd.

#8
2012-04-27 19:01

Intressant poäng där, leifer: Skurkarna stoppar polisbilen ...

#9
2012-04-27 23:39

Förstikön,- de finns, tack och lov enbart i seriemagasinen.

#10
Förstikön
2012-04-28 00:08

@saabnisse: Visst. Det är därför som polisen tänker kopiera Seriemagasinets ritningar istället för att kasta neutronbomber omkring sig. Om du nu har jobbat med EMP-skydd borde du även känna till var teknikens ståndpunkt är idag. Uppenbarligen gör du inte det, och har alltså inte jobbat med detta. Som vanligt en massa pladder i detta forum.

#11
2012-04-28 03:09

EMP-kanoner kan man faktiskt tota ihop själv, värre är det inte. Här handlar det dock om rejäla effekter som är hårt riktade. Den beräknas nå 200 m. Så just denna kommer inte att rymmas i någon portfölj.
Buset får åka omkring i gamla 60-talsbilar.

#12
2012-04-28 08:32

När kalla kriget var som hetast lades stora summor på att forska just om EMP.
Det är säkert ingen omöjlighet att åstadkomma en sådan här kanon, men det krävs enormt mycket energi och då kommer frågan hur den ska genereras.
Man kan jämföra med ett åsknedslag.
Sedan kommer pulsen att slå ut all elektronik inom dess träffbild och hur detta ska ske temporärt blir säkert oerhört svårt att lösa.
En bil som stoppas av det här vapnet är bara att köra till skroten.

#13
2012-04-28 10:42

Det blir intressant att följa utvecklingen och även se om den får någon effekt på smitare.

#14
2012-04-28 15:14

Bortkastad tid och möda.

Detta kommer aldrig att kunna användas till det som det talas om här.

Enda användningen skulle bli mot terrorister eller beväpnade bankrånare under mycket speciella förhållanden i kraftigt begränsade miljöer utan oskyldiga människor eller oskyldig elektronik.

Att börja skjuta hej villt omkring sig med en sådan här leksak i dagens och morgondagens totalt elektroniska samhälle kan få precis vilka oförutsedda konsekvenser som helst som ingen utprovning eller testning i världen kan förhindra.

Att få strålningen att gå som en laserstråle med en riktverkan på en eller ett par meters spridning är enda möjligheten och det ligger förmodligen vida över den tekniska förmågan att uppnå på de närmaste 25 åren.

Så vitt man vet äger inte ens amerikanska specialförband ett sådant vapen med den höga precisionen, och att då tro att svenska polisen lekande lätt skulle kunna plocka in en sådan sak i grillen för allmänt bruk är en rent absurd tanke.

Varför inte sätta igång med att ta fram ett Polis-UFO också, ingen större skillnad.

#15
2012-04-28 17:11

Hittade en artikel från 2004 om ett liknande system som tydligen funkade upp till 50 meter:
http://www.guardian.co.uk/science/2004/jul/12/sciencenews.crime

#16
2012-04-29 17:22

Om nu bilföraren har pacemaker, så vore det väl bra att veta vad det får för följder när apparaten stängs av.....eller en person som åker med.

#17
2012-04-29 18:25

En sak kan man ju vara säker på och det är att dessa pulskanoner kommer att testas mot alla tänkbara scenarior och risker och om man inte kan rikta dessa med precision som kommer de inte att användas. De eventuella risker som vi läsare ser är säkert bara en bråkdel mot vad de kommer att testas för. Polisen skulle inte använda något halvdant som skulle riskera liv på utomstående eller ge massiv kritik mot polisen, var så säkra på det. Liksom alla andra ideer genom tiderna så måste de testas och godkännas innan de kan tas i aktivt bruk. De måste säkert uppfylla alla tänkbara säkerhetskrav.

#18
2012-04-29 18:39

Jag håller med dig Saabnisse. Datorerna i dagens bilar kommer förmodligen att kracha eftersom endast en liten gnista vid en ev.hjälpstart kan vara förödande.
Men visst, iden är lysande. Men tekniken måste väl ändå bara vara till för extrema fall. Det vore olyckligt om dessa "hjälpmedel" för stoppande kommer i orätta händer. Vid en massproduktion, kommer ingen att gå säker. Rätt som det är kommer denna teknik att brukas av bilfabrikanter för att få konkurrenternas bilar att gå dåligt. Eller av presumtiva rånare som vill få stopp på en värdetransport.
Ibland går tekniken för långt.

#20
2012-05-01 10:44

Polisen kan knappast ingripa innan det blivit bråk, att uttala sig emot ett politiskt parti med slagord är inte emot Sveriges grundlag eftersom vi har rätt att säga vad vi tycker. Att det är störigt ibland..ja det är det, skall polisen ingripa vid de tillfällena för att en del skriker ut sin egen politiska övertygelse...nej, de har sin fulla rätt att uttala sig.

#19
Ludwig L.J. Aadel
2012-05-01 10:47

Suck för polisen! Frugan och jag gick och julhandlade för några år sedan. På torget hade Sverigedemokraternas ungdomar torgmöte något jag och vår fru accepterar då vi vill att vi ska ha demokrati (som förövrigt är en grundlag). Dock är vi centerpartister och delar inte alla av Sverigedemokraternas åsikter. Men just detta torgmöta var mycket intressant just det vi lilla hörde då det handlade om våra favoritämnen äldrevård och ungdomsarbetslöshet. Bl a var en av de talande sverigedemokraterna en invandrkille som var arbetslös då dagens invandringspolitik gjort att invandare härjar fritt och ger andra invandrare dåligt rykte och det kanske var därför denna invandrarkille var utan jobb..

Det hela stördes av ungdomar, gissningsvis från ung vänster som är starkt emot demokrati. Polisen (även dem vänsterdrägg?) var helt passiva och väntade på att det skulle bli bråk och folk skulle skadas innan de gjorde lite lite. Varför inte ingripa direkt då de faktiskt bryter mot gruntlagen? Köra bort dem med något att spruta mot dem? Både vänsterungdomar och sdungdomar skadades. Ska det vara så? Tack och lov inget allvarligt DENNA GÅNG enligt tidningen.
Såg härom veckan på en liknande demonstartion på tv. Samma beteende hos poliserna i den staden. Nej, fram med riktiga poliser som gör sitt jobb som i andra länder och försvarar demokratin.

#21
Ludwig L.J. Aadel
2012-05-01 10:50

Då får de väl skaffa ett eget torgmöte istället för att på ett odemokratiskt och löjligt sätt störa andra.

Att polisen "samarbetar" med vänsterungdomar gör bara att idioter som Breivik kommer att öka.

#22
2012-05-02 00:30

Har lite svårt att se kopplingen mellan politiska demonstationer och pulskanoner...
För övrigt gillar jag inte att fördomar odlas, i synnerhet inte här.
"...gissningsvis från ung vänster...", ja, det var ju ett seriöst antagande. Gissar att i stort sett vem som helst är emot SD. Tydligen är allt till vänster om Centerpartiet vänsterdrägg, i synnerhet då polisen. Och huga, invandrare tillåts härja fritt. Precis som om den där invandrarkillen skulle vara ett skötsamt undantag och övriga invandrare ligister. Och du kallar dig Centerpartist...

Riktigt illa är att du denna gång gömmer dig bakom ett annat nick än ditt vanliga.
Du skriver, som vanligt, "dem" istället för "de", vilket det i nio fall av tio ska vara. Lustigt, eftersom det är betydligt vanligare att inte ens journalister använder "dem" där det faktiskt ska vara det. Du gör alltså precis tvärtom, använder "dem" överallt.

#23
2012-05-03 12:36

Räcker det inte med att vår våldsmonopolister har skjutvapen med s k "dum-dumkulor" dvs hålspetsammunition som ger enorma skador hos offret och som för övrigt är förbjudna i krig enligt Genevekonventionen!
Ska de också tillåtas drulla omkring med pulskanoner?
Borde inte VTI syssla med vettigare ting än att bistå uppenbart idiotiska syften med sina resurser?

#24
2012-11-10 18:40

Hade denna pulskanon funnits för ett par månader sedan så kanske en liten pojkes liv skulle räddats när polisen jagade en "galning" i bil i Malmö. Visst kanske pulsen slår ut hela bilens elektronik men den går att byta ut. Alternativen är annars att bilen kommer demoleras i en krasch.

#25
2012-11-10 18:43

Ytterligare tre liv kunde kanske räddats när polisen jagade tre ungdomar i en SAAB så att de kraschade och drunknade i Viaredssjön,Borås för ett par år sedan. Listan kan nog göras lång....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.