Nästa artikel
Polisens nya vapen från Mercedes
Reportage

Polisens nya vapen från Mercedes

Publicerad 22 februari 2012 (uppdaterad 23 februari 2012)
Nu börjar polisen åka ståndsmässigt. Fyra stora, starka Mercedes E 350 CDI har rullat ut i tjänst, var och en till en kostnad av uppåt en miljon. Bara de mest erfarna chaufförerna får sitta vid ratten.

Med mjukt spinnande V6:a och med videokameran spanande efter trafiksyndare rullar citypolisens nyaste patrullbil längs Stockholms gator. Trafikanterna håller respektfullt avstånd, bilen med ansropsnummer 31-8120  har en pondus som inte bara beror på den bjärt blågulspräckliga dekoren.

Sedan en tid tillbaka åker citypolisen Mercedes E-klass. Det handlar inte om den billigaste modellen, det skvallrar de kraftiga dubbla avgaspiporna om. Under huven sitter en dieselmatad V6:a på 265 hästar som kan skjuta iväg den fyrhjulsdrivna bilen till 100 km/tim på 7,3 sekunder.

Grundpriset ligger på 536 900 kronor och därtill är bilen ombyggd och utrustad enligt polisens krav för uppåt 300 000 kronor till. Det är en tung klump – med all utrustning är vikten uppe i 2,6 ton.

– Vi är lite restriktiva med vilka som får köra, säger polisinspektör Hans Rundkvist. Bara förare med erfarenhet får sätta sig i Mercedesen.

Hans Rundqvist tar gärna åt sig en del ära för att polisen köpt in fyra Mercedes E-klass. Ytterligare en polisdekorerad kombi rullar i Roslagen medan två civila bilar smyger omkring  i Stockholm respektive Luleå.

– Polisen behöver olika typer av bilar och det är viktigt att vi får säkra och användbara fordon, säger Hans Rundkvist.

Volvo och Saab har länge varit basen i polisens fordonsflotta. Enbart Volvo levererar årligen uppåt 250 nya polisbilar. Men rikspolisstyrelsen skickar med jämna mellanrum ut anbudsförfrågningar även till importörerna av andra bilmärken. När situationen är som den är i Trollhättan måste andra bilmodeller tas in.

Volkswagen har nyligen fått sälja ett antal Passat, men det är ingen bil som citypolisen i Stockholm nappat på.

– Jag tycker personligen att VW Passat är för liten för att vara praktisk, säger Hans Rundkvist. Det handlar inte bara om innerutrymmen utan även om hur breda dörrar bilen har. Vi måste ju exempelvis lätt kunna få in motspänstiga personer i baksätet.

Polisinspektör Rundkvist, självpåtagen teknisk konsult för trafiksektionen i Stockholms city, har länge varit inne på Mercedes. Det är inget nytt märke för polisen som använder Mercedesbussar till sin  Evidense-utrustning (för utandningsprov).

Men varför välja den dyraste E-klasskombin? Med mindre motorer kostar den under 380 000 kronor.
– Vi testade faktiskt både E 220 och 250 under ett par vintrar, berättar Hans Rundkvist. De var för klena för våra behov. Vi måste ha fordon som vi kan använda och då går det inte bara att titta på kostnaden.

Citypolisens bilar rullar inte bara om-kring i låg fart inne i Stockholm. När det behövs används de bland annat till eskorter och då behövs vagnar med fartresurser.

– Dieselturbon med 265 hästar knuffar på bra, tycker Hans Rundkvist.

Det är 50 år sedan polisen senast patrullerade i Mercedesbilar. I början på 60-talet fanns några svarta 220 SE i polisens tjänst. Hans Rundkvist, på den tiden bilmeck vid pansarregementet i Strängnäs, var med och utrustade dem för polisbruk. Sedan dess har han ett gott öga till Mercedes.

Den moderna polismercan gillas högt av Stockholmspolisen. Bara en nackdel har noterats: storleken. E-klasskombin är 4,90 lång och över två meter bred med backspeglar.

– Det är en stor bil för våra små gator, men å andra sidan är nästan alla bilar för stora för den intensiva Stockholmstrafiken, säger Hans Rundkvist.

Att det kan vara trångt att åka Mercedes syns. Den fina polisbilen har redan fått ett fult slagmärke på bakskärmen. Det fick den på polisens egen parkering.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-02-22 09:11
saabnisse

Det ska bli intressant hur många som kommer att reagera på underrubriken:
"Nu börjar polisen åka ståndsmässigt"!

Själv undrar jag vad det beror på att polisen i våra nordiska grannländer har så mycket mindre och enklare bilar.
Hur kan de klara sig med dessa?
Har de mindre bus?
Eller kortare?

#2 • 2012-02-22 09:46
Stefan Eriksson

Detta är överkonsumtion av våra skattemedel.mot tanke på hur ineffektiva polismyndigheten är bl a gällande antalet uppklarade brott blir jag förbannad när de glider omkring i lyxbilar.Jag får intryck av att herr Rundkvist har valt sitt eget favoritmärke,tjänstefel?

#3 • 2012-02-22 09:51
Peugeote-Pär

Jag säger bara... KÖP svenskt! Är ju självklart att svenska Polisen ska köra Volvo när vi fortfarande har kvar något "svensk" bilmärke.

#4 • 2012-02-22 10:13
Swenssons

Skandal! Svenska skattebetalares pengar ska gå till svenska jobb. Precis som Stefan Eriksson och Peugeot - Pär skriver ska svenska staten köpa svenska bilar. Kan man säga upp "sitt abonnemang" hos Skatteverket dvs staten då de slarvar så med mina skattepengar?

#5 • 2012-02-22 10:17
Hackenbush

Elegant polisbil och säkert ett bra köp.
Är lite trött på alla "köp Svenskt" "gynna Volvo"
Det är ju en fri marknad och gynna Volvo blir då inte fri konkurrens som vi eftersträvar i Sverige.
Är det inte så att det redan nu säljs mer Volvo än Mercedes i Sverige?

#6 • 2012-02-22 10:19
hultarn

Klart att Tusse Batong ska åka Mercedes! ;-)

Och förresten körs det ju rätt mycket lyxigare bilar (S80, Audi, BMW) redan innan av polisen, svarta med extra antenner och backljus under stötfångaren.

Det är lite kul att fundera på utvecklingen av polisbilar, det vara annat på 70-talet med B20 och automat, nedlastade med flera hundra kg utrustning och 0-100 på 20 minuter...
De snabbaste bilarna då var väl Valiant med 145 hk sexa. Jo, det fanns visst nån 911 (912?) också.

#7 • 2012-02-22 10:24
nwillese

Har faktiskt sett en i Malmö.

#8 • 2012-02-22 11:01
KaptenOberkommando

saabnisse: Ja, underrubriken är antik och totalt "out of date". Budskapet i formuleringen går tillbaka på gamla tiders tänkt. Men så är texten också skriven av en pensionsfärdig redaktionsmedlem. Lika antikt är skriverierna av typen "köp svenskt". Personerna bakom dessa inlägg har ingen aning om hur världshandeln fungerar. Västvärlden skulle kastas 100 år tillbaka i tiden om varje land bara skulle köpa inhemskt.

Bara att gratulera polisen till enastående fina bilar.

#9 • 2012-02-22 11:07
Peugeote-Pär

Nu svamlas det läser jag... Någon som tror tex att Tyska polisen skulle köra annat än inhemska bilar, NÄ inte kommer du se tex en tysk polisbil som är Volvo.

#a • 2012-02-22 11:46
KaptenOberkommando

Med världshandel syftade jag inte bara på polisbilar utan handel rent generellt (vilket jag trodde var självklart). Men åja, jag har sett "utländska" polisbilar i Tyskland genom åren.
Men släpp polisbilarna om det känns bättre och titta i stället på taxi. Mercedes E-Klass är kungen följt av en jämn blandning av andra tyska märken. MEN, det rullar även Volvo, Toyota och andra märken. Fattar du galoppen?

När det gäller företag i stort ligger det i alla företags intressen att ha koll på hur de använda produkterna står sig främst ur ett kostnadsperspektiv. Här på grannorten har vi ett stort åkeriföretag med i huvudsak Volvo och Scania. Men så rullar det ett par Mercedes Actros och ett par MAN. Med de här utländska märkenas hjälp kan åkeriet "testa" hudvudflottans kostnader och hållbarhet. Det möjligen för vissa tråkiga med detta "test" är att Mercedes- och MAN-dragarna har visat sig kosta mindre att köra än Volvo och Scania ... Vilket å andra sidan då bör innebära att Volvo och Scania måste göra ännu bättre produkter. Ett högst sunt system.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.