Nästa artikel
Vändningen: Så mycket ökar biltillverkarnas aktiekurser
Nyheter

Vändningen: Så mycket ökar biltillverkarnas aktiekurser

Publicerad 19 maj 2020
Många biltillverkare ser ljuset i tunneln och då ökar samtidigt aktiekurserna – utom hos krisdrabbade Aston Martin.

Coronakrisen har blivit en riktig kalldusch för biltillverkarna. Pandemin har till stor del slagit ut bilförsäljningen och alla tvingas nu prioritera hårdare för att klara utmaningarna.

På sikt innebär det att utvecklingen av nya modeller försenas.

I mitten av mars märktes coronakrisen som allra tydligas på biltillverkarnas aktiekurser. Torsdagen den 12 mars blev till exempel en nattsvart dag på Europas börser och biltillverkarna var inte förskonade – snarare tvärt om.

Halva börsvärdet försvann

En av de största nedgångarna stod Mercedesägaren Daimler där koncernchefen Ola Källenius fick se halva börsvärdet försvinna. Nästan lika illa var läget hos Fiat/Chrysler och Volkswagen.

Nu är läget plötsligt ett helt annat. Börskursen har vänt uppåt för nästan alla stora biltillverkare under de senaste månaderna, även om aktierna fortfarande är betydligt mindre värda än innan krisen.

Tesla står för bilvärldens kraftigaste aktieuppgång. Börskursen har ökat med hela 126 procent under det senaste halvåret (19 november till 19 maj). Om vi tittar på börskursen under de senaste två månaderna, 19 mars till i dag, är ökningen 90 procent.

Tufft för Aston Martin

Även Volkswagen, GM och Daimler har kunnat se börskurserna öka med mellan 40 och 50 procent de senaste två månaderna. Men jämför vi siffrorna för det senaste halvåret har alla tre tappat mellan 30 och 40 procent av börsvärdet.

Ferraris aktie hade en mycket hög värdering innan krisen och har inte tappat nämnvärt trots att produktionen stod stilla under en period.

Konkurrenten Aston Martin är dock enda tillverkaren i den här jämförelsen som fått se börsvärdet minska både senaste halvåret och de två senaste månaderna. Aston Martin står inför tuffa utmaningar och har nyligen beslutat att skjuta upp elbilslanseringen för att istället fokusera på hybridmodeller.


Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.