Bild
Nästa artikel
Trots kurskollapsen: Mercedes behöver ingen hjälp från staten

Trots kurskollapsen: Mercedes behöver ingen hjälp från staten

Nyheter

Ola Källenius ska klara sig genom viruskrisen utan statliga pengar.

Mercedesägaren Daimler är en av de bilkoncerner som drabbats allra hårdast av coronakrisen sett till aktiekursen, som har dalat med omkring 50 procent sedan slutet av februari. 

Även om aktiekursen nu långsamt börjar krypa uppåt igen står Daimlerchefen Ola Källenius inför en mängd tuffa utmaningar: han ska rensa i modellprogrammet och minska antalet anställda för att spara pengar – och det var redan innan viruskrisen slog till.

Från olika håll börjar det nu pratas om olika räddningsaktioner från statens sida för att rädda biltillverkarna och jobben, på samma sätt som under finanskrisen 2008–2009 när amerikanska staten gjorde en så kallad ”bailout” av de stora biljättarna.

Men något sådant finns inte på bordet för Ola Källenius, säger han i en intervju med Handelsblatt.

– Vi har en solid nivå på likviditeten, säger han.

Siffrorna för förra året såg dock inte särskilt förtroendeingivande ut. Även om Daimlers omsättning ökade, blev rörelseresultatet 60 procent lägre och koncernen kommer tvingas lägga undan miljardbelopp för att hantera frågor som har med dieselskandalen att göra.

Taggar: Nyheter, Mercedes

Kommentarer

#1
2020-03-25 11:39

Det finns många jobb här i världen som jag inte vill ha. Detta är ett av dem!

#2
2020-03-25 18:19

Folk missar skillnaderna på kortsiktig soliditet - att ett företag kan betala räkningar, löner etcetera under en viss tid - och kapitalet samt aktiekurser. Ett företag kan slaktas på börsen men fortfarande vara likvida, ett företag kan också ha ett starkt kapital i balansräkningen och vara konkursmässiga därför att de saknar likvida medel.

#3
2020-03-26 11:28

Nu satsar väl alla sina pengar på toalettpapperstillverkare

#4
2020-03-26 13:12

Om man väntar några veckor och har pengar att investera i trygga bolag, kommer utfallet att ge ett fint tillskott i kassan.

#5
2020-03-26 16:52

Det är så det kan gå när alla världens börser sjunker.

#6
2020-05-19 21:27

Börskursen påverkar inte bolaget utan bara aktieägarna. I bolaget finns fortfarande lika mycket kapital. Korkad rubrik.

#7
2020-07-08 17:27

Det är inte riktigt sant att börskursen inte påverkar bolaget. Om börskursen sjunker kraftigt så försvinner möjligheten att till rimliga villkor skaffa nytt kapital genom nyemissioner. (Men kortsiktigt är det ju sant.)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.