Nästa artikel
Utsläppen är rekordhöga – men elbilar blomstrar
Nyheter

Utsläppen är rekordhöga – men elbilar blomstrar

Publicerad 13 oktober 2021
Elbilarna fortsätter ta marknadsandelar i världen. Men det räcker inte för att kapa utsläppen tillräckligt snabbt, enligt en ny rapport från IEA.

Hittills i år har ökningen av de globala utsläppen ökat snabbt. Ökningstakten är den näst högsta någonsin, enligt en rapport från Internationella energirådet (IEA). Rapporten ska vara en utgångspunkt för politikerna som deltar på klimatmötet i Glasgow som inleds i november.

Det är framför allt förbränningen av olja och kol som ökar kraftigt under 2021, och den beror till stor del på ökade transporter.

– Världens enorma uppmuntrande av ren energi hindras av att många envist håller fast vid fossila bränslen i våra energisystem, säger IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande.

IEA konstaterar samtidigt att utvecklingen av solenergi, vindkraft och elbilar aldrig gått så snabbt som nu. Men enligt rapporten räcker inte det för att nå netto nollutsläpp till 2050.

”Trots alla framgångar som görs inom förnybar energi och elektrisk mobilitet ser vi en stor ökning av kol och olja under 2021”, står det i rapporten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 13 oktober 2021 Förnybara drivmedel utan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.