Nästa artikel
Usla villkor i AI-branschen – Volvos dotterbolag pekas ut
Nyheter

Usla villkor i AI-branschen – Volvos dotterbolag pekas ut

Publicerad 9 oktober 2023
Volvo Cars-ägda Zenseact är ett av bolagen som använder en tjänst för billiga ”gigarbetare” på distans för att lära självkörande bilar bli bättre.

Att utveckla framtidens självkörande bilar beskrivs ofta som högteknologiskt med avancerade metoder för att bilen själv ska ”lära” sig hur den ska hantera olika situationer.

Men bakom kulisserna sitter ofta fattiga personer i Sydostasien eller andra delar av världen som på ett monotont sätt lär bilarna vad som är en filmarkering eller en fotgängare på tusentals insamlade bilder.

De jobbar ofta under dåliga villkor och får inte kritisera sin arbetsgivare – men behöver också jobbet för att kunna tjäna pengar, något som bland andra tekniksajten The Verge beskrivit tidigare och som nu även Svenska Dagbladet tar upp.

Det finns olika plattformar där bolag som jobbar med artificiell intelligens rekryterar dessa arbetare. Ett av företagen som använder en av plattformarna är Zenseact som är dotterbolag till Volvo Cars.

– Vi ser allvarligt på uppgifterna. Vi har inlett en dialog med Zenseact om leverantören och avtalet med denna. Tillsammans med Zenseact kommer vi besluta om väg framåt, säger Kristin Boldemann Wester, global pr-chef på Volvo Cars, till SvD.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.