Bild
Nästa artikel
Volvo XC90 först med självkörande chip från Nvidia

Volvo XC90 först med självkörande chip från Nvidia

Nyheter

Nvidia Drive Orin har en kapacitet på flera biljoner operationer i sekunden ger snabbare bearbetning av kamerabilder och lidar.

Volvo Cars kommer att som första biltillverkare använda elektronikföretaget Nvidias senaste AI-plattform för självkörande bilar. Den dyker upp i nästa generation av Volvobilar som baseras på platformen SPA2. Först ut på den grunden blir stora suven XC90 som har premiär 2022.

Systemchipet från Nvidia, som kallas Drive Orin, sägs ha en beräkningskapacitet som överstiger allt annat. Möjligheten finns att utföra 254 biljoner operationer per sekund, enligt Volvo Cars. Den snabba berarbetningsförmågan gör att bilen kan hantera stora mängder data från sensorer som lidar och kameror, vilket används flitigt inom autonom körning. 

Orin kommer i framtida Volvobilar att jobba tillsammans med kärndatorn Xavier, också den från Nvidia. Programvaran för självkörning har tagits fram av Volvos egna mjukvaruutvecklingsföretag Zenseact.

Volvo Cars säger att de försöker göra en så centraliserad dataarkitektur som möjligt, istället för att förlita sig på flera elektriska styrenheter runt om  i bilen. Att allt fokuseras till en central dator sägs göra saker mindre komplexa och öppnar möjligheter för tätare förbättringar och trådlösa uppdateringar.  
Taggar: Nyheter, Volvo

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.