Nästa artikel
Tuffa utsläppsreglerna skjuts upp: ”Viktigt att förbereda”
Nyheter

Tuffa utsläppsreglerna skjuts upp: ”Viktigt att förbereda”

Publicerad 16 februari 2022
De nya utsläppsreglerna Euro 7 kan träda i kraft tidigast 2025, efter att det slutgiltiga förslaget skjutits upp.

Hela bilindustrin är spänd inför de nya utsläppsreglerna Euro 7 som ska träda i kraft någon gång under de kommande åren. De blir betydligt tuffare än dagens Euro 6-utsläppsregler som infördes 2014.

Än så länge vet ingen exakt när Euro 7 träder i kraft och hur tuffa reglerna blir. Men nu har det slutgiltiga förslaget som håller på att tas fram inom EU ha blivit uppskjutet. Det ska nu presenteras i juli istället för i april och reglerna träder förmodligen inte i kraft förrän tidigast 2025, uppger Automotive News.

– Det är viktigt att vi förbereder oss noggrant när det gäller det här förslaget, säger en talesperson till tidningen.

Gäller bara nya bilar

Förseningen har mötts av kritik från flera miljöorganisationer och lobbygrupper. En av dem, Transport & Environment, påpekar att förseningen ”hindrar EU från att rena de giftiga utsläppen som orsakas av vägtransporter”.

Utsläppsreglerna kontrollerar bland annat koldioxid-, kolmonoxid- och partikelutsläpp från nya bilar. De omfattar inte de bilar som redan rullar på vägarna.

Flera biltillverkare har uppgett att de prioriterat ned eller helt lagt ned utvecklingen av nya förbränningsmotorer eftersom de nya utsläppsreglerna förväntas bli svåra och dyra att nå.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 17 februari 2022 McTar skrev: Har du inte…
  • 16 februari 2022 Har du inte förstått det än…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.