Nästa artikel
Trots tuffa kraven: BMW utvecklar nya motorer
Nyheter

Trots tuffa kraven: BMW utvecklar nya motorer

Publicerad 17 januari 2022 (uppdaterad 17 januari 2022)
BMW ska göra tvärt emot konkurrenten Audi och utveckla en ny generation av sex- och åttacylindriga förbränningsmotorer.

De nya utsläppskraven som träder i kraft i Europa de kommande åren blir extremt tuffa för biltillverkarna att nå. Flera märken har aviserat att utvecklingen av nya förbränningsmotorer är nedlagd.

Men inte hos BMW. Trots satsningen på eldrivna bilar i den så kallade i-serien ska den tyska tillverkaren utveckla en helt ny generation sex- och åttacylindriga motorer, enligt utvecklingschefen Frank Weber.

– Vi behöver toppmoderna förbränningsmotorer under några år för att minska koldioxidutsläppen i personbilsklassen globalt på ett effektivt sätt, säger han till tyska Auto Motor und Sport.

Det handlar enligt Frank Weber om både bensin- och dieselmotorer, men det är oklart om han även menar en dieseldriven V8-motor. Det har BMW haft tidigare, men den är nedlagd av utsläppsskäl.

”Vi behöver toppmoderna motorer under några år för att minska utsläppen”

BMW:s utvecklingschef Frank Weber bekräftar att nya förbränningsmotorer är under utveckling.

”Effektivare”

Utvecklingschefen lyfter särskilt fram de nya sexcylindriga motorerna som blir betydligt snålare än dagens motorer. Den nya motorgenerationen får ny teknik för att öka effektiviteten.

– Detta är väldigt viktigt för mig: Vi kommer inte tvinga våra kunder att välja mellan det nya och det som påstås vara gammalt. Vårt mål är att alltid erbjuda de mest hållbara och innovativa bilarna oavsett drivlina.

Hos konkurrenten Audi har märkeschefen Markus Duesmann tidigare sagt att inga nya förbränningsmotorer ska utvecklas.

– EU:s planer på ännu striktare utsläppsregler är en enorm teknisk utmaning som samtidigt har väldigt liten klimatnytta. Det begränsar förbränningsmotorn kraftigt. Vi kommer inte längre utveckla nya förbränningsmotorer utan anpassa våra befintliga motorer till nya utsläppskrav, har han tidigare sagt i en intervju med tyska nyhetsbyrån DPA.

Euro 7
  • Exakt hur strikta de nya så kallade Euro 7-utsläppsreglerna blir är ännu inte klart, men du kan läsa mer om det senaste förslaget här.
  • Förslaget har vållat huvudbry hos biltillverkarna. Enligt tyska branschorganisationen VDA blir de ”tekniskt omöjliga att nå” och en ingenjör på Volkswagen har sagt att dieselbilar kan bli 100 000 kr dyrare att köpa.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 18 januari 2022 Då BMW förknippas med…
  • 18 januari 2022 Frank Weber var den drivande…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.