Nästa artikel
Trots blockaden – nya Teslabilar anländer på löpande band
Nyheter

Trots blockaden – nya Teslabilar anländer på löpande band

Publicerad 2023-11-14 09:58 (uppdaterad 2023-11-14 12:51)
På en av Teslas verkstäderna uppges ingen servicetekniker delta i IF Metalls strejk och leveranser av nya Teslabilar verkar nu ske med lastbil i stället för båt, skriver Dagens Arbete.

Hur många av Teslas servicetekniker som deltar i IF Metalls strejk varierar stort mellan olika verkstäder, skriver Dagens Arbete. I verkstaden i Segeltorp söder om Stockholm uppges till exempel ingen mekaniker strejka och verksamheten pågår som vanligt.

– Vi har haft svårt att få uppslutning i storstadsregionerna. På andra håll ser det bättre ut. Men många här är unga och de är rädda för repressalier om de strejkar, säger strejkvakten Arturo Vasquez till tidningen.

Fackförbundet Transport har infört en blockad mot att lasta och lossa nya Teslabilar i fyra svenska hamnar. Men nu anländer nya Teslabilar i stället med lastbilar registrerade i utlandet. Det är också något som medlemmarna i flera Teslagrupper på Facebook lagt upp bilder på.

– Det kommer lika mycket bilar ändå, trots blockaden. Det är svårt att veta exakt, men det är vår bedömning, säger Carl Stern, ombudsman på IF Metall i Stockholm, till DA.

”Det kommer lika mycket bilar ändå, trots blockaden”

På fredag utökas blockaden till att omfatta alla svenska hamnar. Tommy Wreeth som är förbundsordförande för Transport har tidigare sagt att Tesla kan försöka runda blockaden genom att använda norska eller danska hamnar.

– Det är en del av spelet, de försöker runda, vi försöker täppa till, sa han till Svenska Dagbladet.

Tesla har ännu inte kommenterat de nya uppgifterna om att leveranserna fortsätter men har tidigare skickat ut ett uttalande. Tesla uppger att bolaget följer svenska regler och att det är ”olyckligt” att IF Metall vidtagit stridsåtgärder.

Teslas svar

Här är Teslas uttalande gällande strejken:

”Fredagen den 27 oktober inledde IF Metall strejken mot Teslas anläggningar i Sverige. Den 3 och 7 november utökades strejken till att omfatta fler av de anläggningar som servar våra kunder.

Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal.

Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal.

Vi har varit öppna och förblir öppna för dialog med IF Metall, för att hitta lösningar. Vårt primära fokus är dock alltid att säkerställa att vi fortsätter att ge våra anställda en god arbetsupplevelse.

Under den här perioden är vi fast beslutna att förbli tillgängliga för våra kunder.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (25)

  • 2023-11-15 10:34 Raphael skrev: Gmogmo, du är…
  • 2023-11-15 08:08 SnookerPro skrev: gmogmo…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.