Nästa artikel
Blockaden utökas igen – Teslas svar: ”Vi har bättre villkor”
Nyheter

Blockaden utökas igen – Teslas svar: ”Vi har bättre villkor”

Publicerad 7 november 2023 (uppdaterad 7 november 2023)
Om IF Metall inte får till något kollektivavtal hos Tesla i Sverige kan alla svenska hamnar sättas i blockad. Samtidigt uppger LO-ordföranden att konflikten skulle kunna driva Tesla ur landet, även om hon beskriver det som ”olyckligt”.

På tisdagen inledde fackförbundet Transport sin blockad av fyra svenska hamnar som inte längre tar emot nya Teslabilar. 

Men eftersom Transport fått indikationer på att Tesla styrt om transporterna utökas nu blockaden till att gälla alla svenska hamnar. Den utökade blockaden börjar gälla fredagen den 17 november klockan 12.

– Nu trappar vi upp konflikten. Det blir totalt stopp för Teslabilar i alla Sveriges hamnar. Vi har fått signaler om att Teslabilar planeras om till andra svenska hamnar och den möjligheten stänger vi nu helt, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Han fortsätter:

– Vi har givetvis ytterligare planer på motåtgärder för att få Tesla att teckna kollektivavtal.

”Nu trappar vi upp konflikten. Det blir totalt stopp för Teslabilar i alla Sveriges hamnar”

Hamnarna får fortsatt lasta och lasta nya bilar, men inte Tesla. Dessutom varslar fackförbundet Fastighets om blockad som innebär att städningen av Teslas lokaler ställs in.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson fick i en intervju med Dagens Industri frågan om organisationen är villig att gå så långt i konflikten att Tesla väljer att lämna Sverige. På den frågan svarar hon ”jajamän”.

– Om det går så långt är det tråkigt, säger hon till DI.

Den utökade blockaden som gäller lastning och lossning av Teslabilar i samtliga svenska hamnar träder i kraft nästa fredag. Foto: Tesla

Tesla har tidigare inte kommenterat strejken eller blockaderna, varken till andra medier eller efter upprepade frågor från Vi Bilägare. Men under tisdagen skickades en skriftlig kommentar ut till TT.

Tesla skriver att det är ”olyckligt” att IF Metall vidtagit stridsåtgärder och önskar en öppen dialog med fackförbundet.

”Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal. Under den här perioden är vi fast beslutna att förbli tillgängliga för våra kunder”, uppger bolaget.

När Vi Bilägare tidigare besökte Teslas serviceverkstad söder om Stockholm pågick arbetet ungefär som vanligt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (40)

  • 1 december 2023 Det är bara att följa det…
  • 1 december 2023 IngvarS skrev: Axa skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.