Nästa artikel
Efter strejkvarslet – nu hotas Tesla av blockad
Nyheter

Efter strejkvarslet – nu hotas Tesla av blockad

Publicerad 24 oktober 2023 (uppdaterad 26 oktober 2023)
Strejkhotet mot Tesla växer när ytterligare 470 anställda kan omfattas av en blockad av IF Metall. Det skulle i så fall även påverka leveranser och skadereparationer.

Fackförbundet IF Metall har varslat om strejk i Teslas serviceverkstäder. Anledningen är att Tesla inte vill teckna kollektivavtal, eller ens förhandla om kollektivavtal.

Nu trappas strejken upp, skriver Sveriges Radio. IF Metall tar ut 17 arbetsställen med totalt 470 anställda i blockad från och med den 3 november, utöver strejken i Teslas verkstäder som planerar att inledas fredagen den 27 oktober.

Blockaden innebär att både leveranser av bilar och reparationer på Teslas skadeverkstäder påverkas eftersom Werksta som sköter många av dessa ärenden för Teslaägare och Axess Logistics som sköter leveranserna också ingår i blockaden.

– Det är en blockad mot att hantera Teslabilar. De får hantera andra bilar, men inte Teslabilar, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, till Carup.

”De får hantera andra bilar, men inte Teslabilar”

En anonym anställd på Tesla säger till Dagens Arbete att det kan bli en dominoeffekt om Tesla i Sverige går med på kollektivavtal – då kommer fackförbunden i fler länder kräva samma sak.

– Folk har fått sparken i andra delar av världen. Elon Musk har gjort flera uttalanden mot fackföreningar och så. Är man obekväm, då blir man sparkad. Det är inställningen från företaget, säger hen till tidningen.

Vet du mer? Följ den här länken för att tipsa våra reportrar. Du kan vara anonym.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (51)

  • 27 oktober 2023 Intressant information :…
  • 27 oktober 2023 Mäkinen Fast i det här…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.