Nästa artikel
Facket hotar med strejk i Teslas verkstäder
Nyheter

Facket hotar med strejk i Teslas verkstäder

Publicerad 5 oktober 2023 (uppdaterad 20 oktober 2023)
Fackförbundet IF Metall hotar med strejk i Teslas verkstäder. ”De ska inte kunna konkurrera med sämre villkor gentemot andra i branschen”, säger avtalssekreteraren.

Tesla har inget kollektivavtal i Sverige och efter långdragna förhandlingar som inte lett någonstans hotar nu facket IF Metall med strejk. Det rapporterar Sveriges Radio.

Om strejken bryter ut skulle det drabba de anställda i Sverige som jobbar i serviceverkstäderna med reparationer av bilarna. Totalt skulle kollektivavtalet omfatta drygt 120 personer.

– Tesla ska inte kunna konkurrera med sämre villkor gentemot andra i branschen och på det sättet dumpa villkoren, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, till SR.

Tesla har inte kommenterat förhandlingarna eller strejkhotet. Företaget har inget kollektivavtal varken i USA eller Tyskland. 

Elon Musk har tidigare uttalat sig på ett kritiskt sätt mot fackförbund. I den tyska fabriken Giga Berlin har facket IG Metall kritiserat Tesla för att de anställda jobbar för många timmar och inte får uttala sig kritiskt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (25)

  • 7 oktober 2023 Apex - så generösa har man…
  • 7 oktober 2023 Pi skrev: Mäkinen - om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.