Nästa artikel
Grönt ljus för Teslas nya fabrik – med hundratals villkor
Nyheter

Grönt ljus för Teslas nya fabrik – med hundratals villkor

Publicerad 4 mars 2022
Tesla får snart börja bygga bilar i den nya fabriken utanför Berlin, om allt går som det ska. Men elbilstillverkaren måste ta hänsyn till hundratals villkor.

Det har varit flera hinder på vägen för Teslas nya fabrik, eller Gigafactory som den heter på Teslaspråk, utanför Berlin. Elon Musk har klagat på den tyska byråkratin och i maj tog en radikal aktivistgrupp på sig ansvaret för en anlagd brand.

Miljöorganisationer har flera gånger försökt stoppa bygget och dragit Tesla inför domstol. Förra hösten kom uppgifter om att de första bilarna skulle byggas i december, men så blev det inte.

Under fredagen kom dock beskedet att Tesla fått en så kallad villkorad licens för att börja bygga bilar i fabriken.

Tesla måste uppfylla 113 villkor för luftföroreningar och 96 för vattenföroreningar. Villkoren handlar om allt från höjden på skorstenar till att säkerställa att fåglar i området har någonstans att häcka. Processen har tagit två år och tre månader.

– Det var en enorm uppgift, sa Dietmar Woidke, ministerpresident i Brandenburg.

På sikt ska 12 000 anställda bygga en halv miljon Teslabilar årligen i fabriken. Först ut blir förmodligen Model Y och om allt går som det ska rullar första bilen av bandet inom några veckor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 6 mars 2022 Jättebra att det byggs…
  • 5 mars 2022 Äntligen Tesla! Vad bra att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.