Nästa artikel
Teslas Berlinfabrik ökar tempot – men ligger fortfarande efter schemat
Nyheter

Teslas Berlinfabrik ökar tempot – men ligger fortfarande efter schemat

Publicerad 20 december 2022
3 000 bilar i veckan är nytt rekord – men långt från företagets målsättning.

Teslas fabrik i Grünheide utanför Berlin har nått en produktionstakt på 3 000 bilar i veckan. Det meddelade företaget i söndags. Tesla uppnådde samma milstolpe vid den nya anläggningen i Texas knappt en vecka tidigare.

Produktionstakten har därmed ökat snabbt på kort tid både i Tyskland och Texas – det var så sent som i oktober i år som man passerade 2 000 bilar i veckan i Grünheide.

Trots detta går upptrappningen långsammare än planerat. Enligt ett PM som företaget skickade ut i september i år var planen att fabriken i Tyskland skulle producera 3 000 bilar i veckan redan i oktober, och att anläggningen i Texas skulle uppnå milstolpen första veckan i November.

På sikt vill Tesla producera en miljon bilar per år i Tyskland, vilket skulle kräva att 10 000 bilar rullar av produktionsbanden varje vecka.

I Kina, däremot, går utvecklingen åt motsatt håll. Tidigare i december rapporterade Reuters att Tesla skruvar ned produktionstakten vid fabriken i Shanghai, på grund av dalande efterfrågan på den kinesiska marknaden.

Teslas aktie har förlorat mer än 60 procent av sitt värde under året, och i fredags kröp kursen under 150 dollar för första gången sedan hösten 2020. Den kraftiga nedgången under hösten kan möjligen kopplas ihop med Elon Musks allt mer kontroversiella uttalanden, och den kalabalik som uppstått efter hans uppköp av mikrobloggen Twitter i oktober.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 23 december 2022 Elons beteende är allt mer…
  • 23 december 2022 Alltså endast en funktion…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.