Nästa artikel
Trögt för Polestars och Volvo Cars aktier
Nyheter

Trögt för Polestars och Volvo Cars aktier

Publicerad 26 oktober 2022
Trots lanseringen av nya Polestar 3 får företagets aktie ett ljummet mottagande. Inte heller för Volvo Cars är intresset särskilt stort.

Både Polestar och Volvo Cars börsnoterades med pompa och ståt, men i dag är det ingen vidare fart på någon av aktierna. De har båda backat sedan noteringen.

Premiären för Volvo Cars aktie var den 29 oktober 2021, alltså för drygt ett år sedan.

– Jag vill hälsa alla nya aktieägare varmt välkomna. Vi kommer jobba hårt för att utföra vår plan och skapa ytterligare värde för er alla, sa dåvarande Volvo Cars-chefen Håkan Samuelsson.

Aktiekursen steg i december och januari, men har sjunkit sedan dess och handlas i skrivande stund för drygt 45 kronor – en minskning på 30 procent på ett år och med 45 procent hittills i år. För några veckor sedan kom även en analys där banken BNP Paribas klassade Volvo Cars aktie som övervärderad.

På torsdagen presenterar företaget sin kvartalsrapport och det återstår att se hur marknaden reagerar. En annan prövning blir lanseringen av nya Volvo EX90 som sker i november.

För Polestars del skedde börsnoteringen i USA den 22 juni genom en så kallad SPAC-lösning, ett lite annorlunda sätt att börsnotera ett bolag – och som dessutom stått Polestar dyrt. Notan ligger på omkring fyra miljarder kronor.

Men Polestarchefen Thomas Ingenlath var förstås exalterad när företagets aktie började handlas.

– Jag är glad över att ringa i klockan som symboliserar att vägen till denna framtid har börjat, sa han.

Resultatet hittills är ljummet. Polestar har gjort flera pr-utspel, bland annat om att hela bilindustrin måste ställa om till eldrift för att sänka utsläppen, och dessutom har helt nya modellen Polestar 3 visats upp. Trots det har börskursen sedan noteringen rasat med omkring 60 procent, och sedan Polestar 3-lanseringen har börskursen sjunkit med tio procent.

Även andra elbilstillverkare som tidigare varit högt värderade har tvingats se marknadsvärdet minska de senaste månaderna. Dit hör bland andra Xpeng, Nio och Tesla.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.