Nästa artikel
Klart: Volvos nya suv ska heta EX90
Nyheter

Klart: Volvos nya suv ska heta EX90

Publicerad 22 september 2022 (uppdaterad 9 november 2022)
Säkerheten är i fokus när Volvo berättar mer om sin kommande flaggskeppsmodell.

Volvos eldrivna efterträdare till XC90 ska heta EX90 – och den kommer ha fullt fokus på säkerhet. Det berättade företagets vd Jim Rowan i en kort videopresentation på onsdagseftermiddagen. 

EX90 blir först ut bland en ny generation Volvobilar, utvecklade från grunden för att vara batteridrivna. Själva bilen lanseras inte förrän den 9 november, men grafiken bakom Jim Rowan i videon antyder att den ha en del likheter med konceptbilen Concept Recharge, som presenterades förra sommaren.

Volvo gör ett stort nummer av säkerheten i den kommande modellen. Bilen kommer att vara standardutrustad med ljusradar, eller lidar, i tillägg till vanlig radar, ultraljudssensorer och kameror. Volvo har också utvecklat egen mjukvara för att behandla datan från sensorerna.

Biltillverkaren menar att detta förbättrar säkerheten avsevärt, eftersom ljusradar kan skapa en detaljerad bild av vägen framför bilen även när det är mörkt ute. Lidarsystemet ska kunna upptäcka en fotgängare 250 meter framför bilen.

Företaget menar att det här kan minska antalet allvarliga olyckor med 20 procent, och det totala antalet olyckor med nio procent. 

– Över tid kan det leda till att miljontals olyckor undviks, säger Jim Rowan.

Den nya modellen ska också utrustas med sensorer som håller koll på förarens tillstånd "i större utsträckning än vad som varit möjligt tidigare". Bilens mjukvara ska kunna se om föraren är trött, distraherad eller påverkad av något annat och varna vid behov. Om föraren exempelvis somnar ska bilen kunna stanna bredvid vägen och automatiskt ringa efter hjälp.

Inget nytt datum för nollvisionen

Volvo har sedan år 2008 haft en så kallad "nollvision" – en målsättning om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo. Från början sa man att det målet skulle vara uppnått år 2020, men det har man inte lyckats med. Enligt Jim Rowan finns nollvisionen fortfarande kvar, även om företaget inte har satt något nytt datum för när den ska vara uppnådd.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (36)

  • 25 september 2022 saabnisse skrev: Jag tror…
  • 25 september 2022 Pi, det är möjligt, men om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.