Nästa artikel
Polestar börsnoteras – filmstjärnan går in som ägare
Nyheter

Polestar börsnoteras – filmstjärnan går in som ägare

Publicerad 27 september 2021
Bolaget värderas till 173 miljarder kronor på Nasdaq-börsen.

Volvos dotterbolag Polestar kommer att noteras på Nasdaq-börsen i New York, enligt ett pressmeddelande vid lunchtid i dag.

Elbilstillverkaren värderas till omkring 20 miljarder dollar, motsvarande drygt 173 miljarder svenska kronor. Företaget går i dag med förlust, men värderas efter hur mycket pengar de förväntas tjäna några år framåt i tid.

Börsnoteringen sker genom en så kallad SPAC-manöver. Det är en genväg in på börsen där ett redan börsnoterat företag utan egen verksamhet köper upp ett onoterat bolag.

Volvo Cars äger sedan juli i år 49,5 procent av aktierna i Polestar. De skriver i ett pressmeddelande att de även efter börsnoteringen kommer att äga ”nära 50 procent” av bolaget.

Affären kommer att frigöra omkring 9 miljarder kronor för Polestar. Pengarna ska användas till att finansiera signifikanta investeringar i expansionen av företagets produkter och verksamheter, enligt pressmeddelandet.

Filmstjärnan Leonardo DiCaprio blir ny delägare i Polestar, liksom Geelys ägare Li Shufu. Det är inte klart hur stora ägarandelar de har. Fram till nyligen ägde Geely Holding och Volvo Cars hälften var av aktierna.

Även Volvo Cars är på väg mot en börsnotering. Det väntas ske senare i höst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 27 september 2021 Extremt hög värdering…
  • 27 september 2021 Känns som att kineserna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.